Boete van 85.000 euro voor paardenvleesfraudeur Selten

Paardenvlees_Pxhere

Foto: Pxhere

De rechtbank in Den Bosch heeft Willy Selten een boete opgelegd van zo'n 85.000 euro. Volgens de rechtbank komt dit bedrag overeen met de illegale winst die Selten maakte met vleesfraude. Dat meldt NOS.

Selten werd april 2015 veroordeeld tot 2,5 jaar cel vanwege vleesfraude. De vleesverwerker uit Oss verwerkte paardenvlees in rundvlees en verkocht dit als puur rundvlees. Hiervoor vervalste hij volgens de rechtbank pakbonnen en facturen en gebruikte valse documenten. Selten heeft dit altijd ontkend. Hij verklaarde dat er geen sprake was van opzet maar van een administratiefout.

Illegale winst

Het Openbaar Ministerie gelooft dat Selten hiermee ruim 1 miljoen euro winst maakte en eiste dat hij dit terug moest betalen aan de staat. De rechtbank oordeelde anders. Vanwege de gebrekkige administratie is het niet precies na te gaan hoeveel winst Selten maakte met de vleesfraude. Duidelijk is dat het paardenvlees alleen is verwerkt in versnipperd vlees. Het meeste vlees van Selten was niet versnipperd. Daarom vindt de rechtbank het niet redelijk om de gehele winst als illegale winst te bestempelen.

Boete

De rechtbank schat de illegale winst op 10 procent van de totale winst, minus de reeds betaalde belasting. Dit komt neer op zo’n 94.000 euro. Dit mindert de rechtbank met 10 procent omdat de rechtszaak door omstandigheden langer duurde. Dit betekent dat Selten zo'n 85.000 euro moet terugbetalen aan de staat.

Bron: NOS

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

 

Lees ook
Uitbreiding voor Vion in het oosten van Duitsland

Uitbreiding voor Vion in het oosten van Duitsland

Vion Food Group breidt de activiteiten in het oosten van Duitsland uit met de overname van veehandel Hausner GmbH. Hiermee versterkt Vion de regionale toeleveringsketen in dit gebied.

Nieuwe opsporingstechniek NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

Nieuwe opsporingstechniek NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

Met een nieuwe detectiemethode in een onderzoeksproject heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) medicijnresten in rundvlees aangetroffen. Het gaat volgens NVWA om beperkte overschrijdingen die een minimaal risico voor de volksgezondheid kunnen geven. Het vlees is daarom uit de markt gehaald.

Rundveehouder werkt samen met Mosa Meat

Rundveehouder werkt samen met Mosa Meat

De Brabantse rundveehouder Leon Moonen uit Sint-Oedenrode werkt samen met Mosa Meat. De kweekvleesproducent gebruikt de cellen van Moonens rundvee voor de productie van kweekvlees.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren