BOON wint FoodManShip Award HAS Food Experience

2018-01-30 Michael 1

Ruim 1500 mensen bezochten dinsdag 30 januari de 10e editie van de HAS Food Experience. Een groot deel van hen zag oud-student Michael Luesink, oprichter van BOON Food Concepts, de jubileumprijs Meest impactvolle concept in 10 jaar HAS Food Experience in ontvangst nemen.

Omdat de HAS Food Experience dit jaar voor de 10e keer gehouden wordt, reikte de organisatie een speciale FoodManShip Award uit aan een alumnus die volgens de jury het meest impactvolle project van de afgelopen 10 jaar HAS Food Experience heeft ontwikkeld. Deze prijs ging naar Boon Food Concepts van Michael Luesink. Boon is een concept waarmee Luesink het eten van bonen van Nederlandse bodem weer populair wil maken. Hij won op de Food Experience  van 2014 een FoodManShip Award.

Food Experience

Tijdens deze 10e editie presenteerden ruim 200 HAS-studenten van de beide vestigingen van HAS Hogeschool in Den Bosch en Venlo hun afstudeerproject in het food- of agrodomein, uiteenlopend van innovatieve foodconcepten tot visies over de toekomst van food, van reststroomreductie tot proceskundige validaties, van kwaliteitsprojecten tot nieuwe verpakkingsmogelijkheden en van nieuwe producten en marktbenaderingen tot start-up foodondernemers. Zeven opleidingen deden mee: Food Innovation, Voedingsmiddelentechnologie, International Food & Agribusiness, Bedrijfskunde en agribusiness, Milieukunde, Tuinbouw en akkerbouw en Dier- en veehouderij.

FoodManShip Awards

Ieder jaar worden aan het einde van de HAS Food Experience de FoodManShip Awards uitgereikt. FoodManShip staat voor de unieke combinatie van creativiteit, ondernemerschap en food know-how, waarmee studenten zich kunnen onderscheiden in de markt. De winnaars worden geselecteerd door een vakjury aangevoerd door verschillende lectoren van HAS Hogeschool. En er wordt een publieksprijs uitgereikt aan de favoriet van de bezoekers. Gedurende de HAS Food Experience kunnen bezoekers stemmen op één van de vele projecten.

Circular challenge (dubbele winnaar):

  • Yeasterday van Nora Ridder: Yeasterday-the no-waste bakery bakt op een duurzame manier lekker en ambachtelijk brood van gefermenteerd afgekeurd fruit.
  • Tastful Pea Protein Applications van EIise van der Laan, Lynn Martens, Sjanien Groenenboom en Saskia Horde: veganistische likeur en schuimzoenen van erwteneiwit die een bijdrage leveren aan de eiwittransitie.

Technology challenge:

  • Savourollz van Hannerieke Huijben, Andrea Koolen en Manon van Lith: een heerlijk en gezond tussendoortje op basis van kapsel met een hartige spread.

Consumer challenge:

  • Smaak Vermaak van Candice van Loon: Smaak Vermaak is een verbindend borrelhapje. Het verhelpt stiltes en ongemakkelijke tijdens een (eerste) date met verrassende smaken en uitdagende vragen.

Smart challenge:

  • pizZO van Iris Alting: pizZo is de ultieme gemaks-verpakking voor premium diepvriespizza’s, die in één handeling te openen is, in de oven kan en afwasvrij is.

Health challenge:

  • The Breakfast Chef van Maud Kennis: een snel, vers, verrassend en voedzaam ontbijt uit een speciaal ontworpen automaat.

Startup challenge:

  • City Light Hops van Ramon Verheggen: een urban hop farm die jaarrond verse hop levert voor de beste biertjes.

Publieksprijs:

Hartstikke Gruun Groentebeleg van Chantal van der Noordt: makkelijk én gezond broodbeleg met maar liefst 97% groente.

Lees ook
Reststromen als grondstof voor diervoerders

Reststromen als grondstof voor diervoerders

Het Nederlandse familiebedrijf Nijssen company zet zich in tegen voedselverspilling. Het bedrijf maakt van reststromen levensmiddelenindustrie, horeca en retail voer voor varkens en kippen, ‘Food-for-Feed-for-Food’. Ook is het bedrijf stakeholder van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling.

Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Kipster brengt circulair voer voor hobbykippen op de markt. Nijsen Company maakt het uit de resstromen uit de voedselindustrie, zoals gebroken crackers, haverdoppen en overschotten uit bakkerijen. "Wat de consument niet bereikt en waar niets mis mee is, zit in dit voer", aldus Kipster.

Keuzeproces duurzame voedselverpakkingen in kaart gebracht

Keuzeproces duurzame voedselverpakkingen in kaart gebracht

In het samenwerkingsproject ‘Goed Verpakt’ gaat een groep van kennisinstituten en bedrijven gedurende twee jaar het keuzeproces onderzoeken waar bedrijven doorheen gaan als ze overstappen naar duurzame product-verpakkingsopties.