Boost voor kassen-automatisering

SAIA

Dankzij een investering vanuit ION+, Innovation Industries en SHIFT Invest kan SAIA Agrobotics de glastuinbouw verder automatiseren.

SAIA Agrobotics, een tech spin-off van Wageningen University & Research, ontwikkelt robots die menselijke handelingen in kassen kunnen overnemen. Naar deze ontwikkeling is volgens het persbericht van Oost NL (fondsmanager van ION+) veel vraag, omdat medewerkers vinden voor de fysiek zware en monotone werkzaamheden in de kas steeds lastiger wordt. Ruud Barth, CEO van SAIA Agrobotics: “De afgelopen 20 jaar heeft Wageningen University & Research veel ervaring opgedaan in de glastuinbouw met robots. We zien dat de techniek nu rijp is om commercieel in te zetten.”

De financiering komt deels vanuit het door de provincie Gelderland gefinancierde ION+, een innovatiefonds voor Gelderse mkb'ers. Daarnaast ontvangt SAIA Agrobotics geld van Innovation Industries en SHIFT Invest, die beide financieren vanuit Thematische Technoloy Transfer fondsen. Deze zijn opgebouwd rondom een partnerschap met de vier Nederlandse technische universiteiten, TNO en RVO, waarbij het verwaarden en in de praktijk brengen van wetenschappelijk onderzoek van veelbelovende startups vanuit spin-offs centraal staat.

Lees ook
Om het voedselsysteem verspillingsvrij te maken is inzicht per sector noodzakelijk

Om het voedselsysteem verspillingsvrij te maken is inzicht per sector noodzakelijk

Uit de Monitor Voedselverspilling blijkt dat de voedselverspilling in 2019 daalde met 8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. “Mooi dat de monitor aantoont dat de algehele verspilling afneemt”, zegt Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. “Maar om gericht impact te maken voor een verspillingsvrij voedselsysteem,...

Screening van gefermenteerde producten | Snelle ontwikkeling van plantaardige voedingsmiddelen

Screening van gefermenteerde producten | Snelle ontwikkeling van plantaardige voedingsmiddelen

Bij de ontwikkeling van nieuwe gezonde en duurzame voedingsproducten kan fermentatie van plantaardige grondstoffen een belangrijke rol spelen. Het kan helpen om de juiste smaak, textuur en houdbaarheid te krijgen. Wageningse onderzoekers bedachten een snelle methode om de met fermentatie verkregen producten te screenen op gewenste eigenschappen.

Mensen ruiken het verschil tussen vette en vetvrije melk

Mensen ruiken het verschil tussen vette en vetvrije melk

Via retronasale reuk kun je vette melk onderscheiden van vetvrije melk. Dat beschrijven Wageningse wetenschappers in een studie die werd gepubliceerd in Food Quality and Preference.