Boost voor kassen-automatisering

SAIA

Dankzij een investering vanuit ION+, Innovation Industries en SHIFT Invest kan SAIA Agrobotics de glastuinbouw verder automatiseren.

SAIA Agrobotics, een tech spin-off van Wageningen University & Research, ontwikkelt robots die menselijke handelingen in kassen kunnen overnemen. Naar deze ontwikkeling is volgens het persbericht van Oost NL (fondsmanager van ION+) veel vraag, omdat medewerkers vinden voor de fysiek zware en monotone werkzaamheden in de kas steeds lastiger wordt. Ruud Barth, CEO van SAIA Agrobotics: “De afgelopen 20 jaar heeft Wageningen University & Research veel ervaring opgedaan in de glastuinbouw met robots. We zien dat de techniek nu rijp is om commercieel in te zetten.”

De financiering komt deels vanuit het door de provincie Gelderland gefinancierde ION+, een innovatiefonds voor Gelderse mkb'ers. Daarnaast ontvangt SAIA Agrobotics geld van Innovation Industries en SHIFT Invest, die beide financieren vanuit Thematische Technoloy Transfer fondsen. Deze zijn opgebouwd rondom een partnerschap met de vier Nederlandse technische universiteiten, TNO en RVO, waarbij het verwaarden en in de praktijk brengen van wetenschappelijk onderzoek van veelbelovende startups vanuit spin-offs centraal staat.

Lees ook
Cultivated en AlgO winnaars ReThink Protein Challenge

Cultivated en AlgO winnaars ReThink Protein Challenge

In de Grand Finale van de ReThink Protein Challenge, georganiseerd door Wageningen University & Research, kwamen Cultivated en AlgO als winnaars uit de bus. Ze bedachten unieke innovaties die kunnen bijdragen aan de eiwittransitie.

Automatische kiemtest voor tomatenzaad

Automatische kiemtest voor tomatenzaad

Hoeveel gezonde tomatenplanten levert een partij zaad? Onderzoekers van Agro Food Robotics van Wageningen University & Research ontwikkelden een automatische kiemtest.

Herformuleren suikerreductie: WUR ontwikkelde nieuwe tool

Herformuleren suikerreductie: WUR ontwikkelde nieuwe tool

In 2014 ondertekenden de rijksoverheid en enkele organisaties het Akkoord Verbetering Productsamenstelling met als doel minder zout, suiker en verzadigd vet in levensmiddelen. In de producten waarover destijds afspraken zijn gemaakt, is dit aandeel ook daadwerkelijk gedaald.