Boost voor kassen-automatisering

SAIA

Dankzij een investering vanuit ION+, Innovation Industries en SHIFT Invest kan SAIA Agrobotics de glastuinbouw verder automatiseren.

SAIA Agrobotics, een tech spin-off van Wageningen University & Research, ontwikkelt robots die menselijke handelingen in kassen kunnen overnemen. Naar deze ontwikkeling is volgens het persbericht van Oost NL (fondsmanager van ION+) veel vraag, omdat medewerkers vinden voor de fysiek zware en monotone werkzaamheden in de kas steeds lastiger wordt. Ruud Barth, CEO van SAIA Agrobotics: “De afgelopen 20 jaar heeft Wageningen University & Research veel ervaring opgedaan in de glastuinbouw met robots. We zien dat de techniek nu rijp is om commercieel in te zetten.”

De financiering komt deels vanuit het door de provincie Gelderland gefinancierde ION+, een innovatiefonds voor Gelderse mkb'ers. Daarnaast ontvangt SAIA Agrobotics geld van Innovation Industries en SHIFT Invest, die beide financieren vanuit Thematische Technoloy Transfer fondsen. Deze zijn opgebouwd rondom een partnerschap met de vier Nederlandse technische universiteiten, TNO en RVO, waarbij het verwaarden en in de praktijk brengen van wetenschappelijk onderzoek van veelbelovende startups vanuit spin-offs centraal staat.

Lees ook
CBS verwacht stijging investeringen in de voedingsindustrie

CBS verwacht stijging investeringen in de voedingsindustrie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat de voedings- en genotmiddelenindustrie in 2021 13% meer gaat investeren in materiële vaste activa dan in 2020.

Verder kijken dan de peer lang is

Verder kijken dan de peer lang is

Slimme software beoordeelt kleur van groente, fruit en andere voedingsmiddelen Een rode blos op een appel is makkelijk te zien. Maar welke appel de perfecte blos heeft, kan beter door camera’s en software worden gedetecteerd. Tekst: Pauline van Schayck  Zelfs onzichtbare eigenschappen van voedingsmiddelen zijn straks op te sporen. Vroegtijdig...

Rekenmodel voor ‘consumptie’ van microplastics

Rekenmodel voor ‘consumptie’ van microplastics

Per week consumeert de mens minder dan een korreltje zout aan microplastics. Dat hebben wetenschappers aan de Universiteit Wageningen (WUR) berekend. De microplastics krijgen we onder meer binnen via de lucht, voedsel en water.  We lazen hiervoor al uitgebreid over microplastics in onze omgeving en dat we die binnen krijgen. “Hoe schadelijk...