Bord Bia introduceert kwaliteitslabel Grass Fed Standard

Bord Bia_Grasgevoerd rundvlees standaard

Bord Bia, de Irish Food Board, introduceert de Grass Fed Standard. Een nationaal kwaliteitslabel voor grasgevoerd Iers rundvlees. Bord Bia wil met deze nieuwe standaard consumenten betrouwbare informatie over de herkomst en leefomstandigheden van Ierse runderen bieden. Het label is gebaseerd op wetenschappelijke data en wordt onafhankelijk gecontroleerd.

Het Grass Fed Standard-label op de rundvleesverpakking laat consumenten weten dat het rundvlees afkomstig is van grasgevoerde koeien. Het vlees voldoet aan strenge eisen op het gebied van weidegang: de dieren lopen in hun leven gemiddeld minimaal 220 dagen per jaar op de Ierse weilanden en hebben daar een dieet dat voor 90 procent uit gras bestaat.

Grasgevoerd

Grasgevoerd rundvlees is een bekend Iers product. ‘Grasgevoerd’ is voor velen synoniem met ‘van nature lekker’ en ‘voedzaam’. Ierse runderen krijgen veel beweging, wat goed is voor de structuur en smaak van het vlees.

"Bijna de helft van de consumenten wereldwijd associeert Ierland met grasgevoerd", zegt Padraig Brennan, directeur Vlees, Voeding en Dranken bij Bord Bia. "We hebben de Grass Fed Standard ontwikkeld als directe reactie op de groeiende internationale vraag van consumenten en klanten naar eersteklas, gezonde en op natuurlijke wijze geproduceerd rundvlees. Dankzij de Grass Fed Standard en het bijbehorende logo kan iedereen die met grasgevoerd Iers rundvlees werkt, zich onderscheiden richting consumenten die duidelijkheid verlangen over de herkomst van rundvlees."

Wetenschappelijke onderbouwing

De Ieren claimen al lang dat Iers rundvlees zijn bijzondere karakter en kwaliteit aan gras dankt. Volgens Bord Bia hebben ze nu een grondige en formele onderbouwing van die claim, in de vorm van het Grass Fed Standard-kwaliteitslabel. Van de vele duizenden rundveehouderijen in Ierland, vallen ruim 50.000 onder het strikte kwaliteitsborgingsysteem voor duurzaam rundvlees, SBLAS. Deze veehouders voldoen aan hoge eisen ten aanzien van dierenwelzijn, diergezondheid, milieubescherming en traceerbaarheid.

Als onderdeel van SBLAS worden op die meer dan 50.000 veehouderijen vele gegevens verzameld tijdens regelmatige, onafhankelijke bedrijfscontroles. Die grote berg data levert de wetenschappelijke onderbouwing dat rundvlees met het Grass Fed Standard-kwaliteitslabel uitsluitend afkomstig is van koeien die gegarandeerd grasgevoerd zijn.   

Lees ook
Vion wil Belgisch rundvleesbedrijf overnemen

Vion wil Belgisch rundvleesbedrijf overnemen

Vion Food Group wil rundvleesbedrijf Adriaens in Zottegem overnemen. Dat maakt het internationale voedingsbedrijf bekend na een periode van intensieve samenwerking met het Belgische bedrijf. Vion zet met deze overname in op regionale versterking in West-Europa, naast de vestigingen in Nederland en Duitsland.

Celstraffen en geldboetes voor paardenvlees-fraudeurs

Celstraffen en geldboetes voor paardenvlees-fraudeurs

Afgelopen vrijdag werd de directeur van slachthuis Van Hattem uit Dodewaard veroordeeld voor 324 dagen celstraf, waarvan 180 voorwaardelijk. De rechter beoordeelde hem als schuldig van valsheid in geschrifte. In zijn slachthuis werden in 2012 en 2013 honderden pony’s geslacht en verwerkt tot ‘rundvleesproducten’. De rechtbank Oost-Brabant...

Vegetarische Slager wint €250.000 in New Food Challenge

Vegetarische Slager wint €250.000 in New Food Challenge

De Vegetarische Slager is een van de winnaars van de New Food Challenge. Het bedrijf ontving de prijs voor het project om 100% plantaardig draadjesvleesch te creëren op basis van peulvruchten. De Nederlandse overheid schreef de New Food Challenge uit om nieuwe voedseloplossingen te bedenken op weg naar een meer plantaardige samenleving, in het kader...