Nederlandse bedrijven zijn minder voorbereid op de Brexit dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische zaken en Klimaat. Aan het onderzoek deden 400 Nederlandse bedrijven mee die direct of indirect zakendoen met het Verenigd Koninkrijk.

Het Verenigd Koninkrijk heeft officieel de EU verlaten, maar daarmee is de kous nog niet af. De oude afspraken gelden nog tot het einde van het jaar, en intussen wordt onderhandeld over de nieuwe relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Door die overgangsregeling zijn de directe gevolgen van de Brexit uitgesteld, maar niet afgesteld.

Gedurende de afgelopen drie jaar waren ongeveer vier op de vijf bedrijven (82%) die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk redelijk tot zeer goed op de hoogte van Brexit. Maar dit aandeel is in 2020 gedaald tot ongeveer de helft (49%), blijkt uit het onderzoek. Bedrijven treffen ook minder voorbereidingen voor de Brexit. Ten opzichte van vorig jaar zijn er minder bedrijven die zich een beetje tot in zeer grote mate voorbereiden (gedaald van 76% naar 60%). Het aantal bedrijven dat goed is voorbereid, is nagenoeg gelijk gebleven (32% in 2019 naar 31% 2020).

Corona vs. Brexit

De daling is deels te verklaren door de acutere crisis die is veroorzaakt door het coronavirus. Veel ondernemers hebben nu wel wat anders aan hun hoofd. Een kwart van de bedrijven met een directe handelsrelatie (25%) met het Verenigd Koninkrijk en een kleiner deel van de bedrijven met een indirecte relatie (17%) menen dat Brexit vanwege de coronacrisis een klein probleem is geworden. Toch zegt nog een derde dat de Brexit een groot probleem blijft voor hun bedrijf.

Wat ook opvalt is dat ongeveer een derde van de deelnemende bedrijven denkt dat er een verlenging van de overgangsregeling komt. Die bedrijven staat waarschijnlijk een nare verrassing te wachten. Volgens het akkoord hadden de EU of het Verenigd Koninkrijk voor 1 juli moeten besluiten of de overgangsperiode na 31 december 2020 verlengd zou worden. Het Verenigd Koninkrijk heeft aangegeven geen verlenging te willen. Daarmee is het vrijwel zeker dat de overgangsregeling eind dit jaar zal aflopen, met of zonder akkoord.

Wees voorbereid

Ondernemers hebben nog tot 31 december 2020 om zich voor te bereiden op de nieuwe relatie en situatie. Dit kan bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met toeleveranciers en afnemers, het zorgen voor een douanenummer (EORI) en het transport goed te regelen. Voor tips en meer informatie kun je terecht op www.brexitloket.nl.

Altijd op de hoogte blijven?