Brightlands bouwt verder aan voedingsonderzoek in Venlo

Opening_campusfaciliteiten_220119

Met de opening van 21 nieuwe Box-in-Boxen en het Nutritional Concepts Lab zijn er nu 52 bedrijven en instellingen gevestigd op de Brightlands Campus Greenport Venlo. In het eerste kwartaal van 2019 wordt er verder gebouwd en komen er nog eens 31 boxen bij.

 De Box-in-Boxen zijn ruimtes van 24m² die bijvoorbeeld ingericht kunnen worden als kantoor, lab of R&D faciliteit. Deze boxen, waarbij je als het ware kunt window-shoppen, hebben als doel om open innovatie te stimuleren. In totaal vestigen er nu 52 bedrijven en instellingen op de campus.

Nutritional Concepts Lab

Het nieuwgebouwde Nutritional Concepts Lab (NCL) is een R&D faciliteit voor de verwerking van groenten en fruit tot gepersonaliseerde voedingsproducten. Hier voeren onderzoekers testen uit voor verschillende bedrijven uit de regio. De Campus biedt een groot deel van de faciliteiten die de onderzoekers nodig hebben, waardoor nieuw ontworpen producten meteen getest kunnen worden.

Het NCL is het tiende onderzoekslaboratorium op de Brightlands Campus. Deze laboratoria worden gebruikt door studenten en onderzoekers, maar zijn ook van belang voor de ondernemers. Met nieuwe lab kunnen bedrijven worden ondersteund om ‘eten op maat’-concepten te ontwikkelen, evenals nieuwe gezonde producten.

Ideale voedingspatroon

Het staat vast dat groenten en fruit goed zijn voor een mens. Maar welke soorten? En in welke combinaties en hoeveelheden? Onderzoekers en ondernemers op de Brightlands campussen zijn op zoek naar het antwoord op de vraag hoe je met slimme combinaties van groenten en fruit nieuwe producten ontwikkelen die je op de genetische kenmerken van een individu kunt afstemmen. De onderzoekers zijn er van overtuigd dat individuele voedingspatronen het gebruik van medicijnen overbodig kunnen maken. Ieder mens heeft namelijk een eigen DNA profiel waarin staat welke gezondheidsrisico’s het loopt. Hiermee kan ook precies bepaald worden welke stoffen die risico’s uitsluiten, en welke producten er wel en niet gegeten moeten worden voor een optimale gezondheid.

Knowledge crossing borders

In Limburg bevinden zich vier campussen van Brightlands. Waar in Venlo onderzoek gedaan wordt naar voeding, wordt in Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen onderzoek gedaan naar gezondheid en medicijnen, productie en materialen, en data science. Brightlands is een initiatief van de provincie Limburg, verschillende Limburgse onderwijsinstellingen, Maastricht UMC+ en bedrijven in de regio.

Lees ook
ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen. Vee...

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Afleiding tijdens het eten zorgt voor een slechtere verwerking van de smaak in de hersenen. Dit hebben onderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit aangetoond met een studie die is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen meer eten wanneer ze zijn afgeleid door bijvoorbeeld...

1 miljoen subsidie voor onderzoek naar eiwittransitie

1 miljoen subsidie voor onderzoek naar eiwittransitie

De Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Delft en Wageningen UR gaan onderzoeken wat er moet gebeuren om consumenten te laten overstappen naar plantaardige alternatieven voor vlees- en melkproducten. Daarbij werken ze samen met onder andere Unilever en Danone Nutricia Research.