Britse supers willen verplichte suikerreductie

Het British Retail Consortium, koepelorganisatie van supermarkten, wil dat foodfabrikanten verplicht worden om de hoeveelheid suiker in hun producten terug te dringen. Het BRC pleitte eerder altijd voor zelfregulering, maar wil nu strengere, verplichte maatregelen voor suikervermindering.

De Britse overheid komt naar verwachting in februari met een strategie om kinderobesitas te verminderen. Verplichte suikervermindering moet daar een belangrijk onderdeel van uitmaken, vindt de supermarktkoepel. Dat meldt Foodlog.

Overstag

Het BRC heeft zich altijd verzet tegen wetgeving, maar lijkt nu overstag. De organisatie wil maatregelen omdat het voedingsmiddelenfabrikanten tot op heden onvoldoende gelukt is om een suikervermindering voor elkaar te krijgen, die nodig is om de gezondheid van de Britse bevolking te beschermen

BRC pleit nu net als Public Health England voor een suikerreductie van 50 procent in producten als gebak, chocolade, koekjes, ontbijtgranen, toetjes en frisdranken.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook
Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), verricht.

Suikertaks als oplossing?

Suikertaks als oplossing?

Eind 2018 presenteerde de overheid het Nationaal Preventieakkoord (NPA): een serie doelstellingen om de Nederlandse bevolking gezonder te laten leven. Anno 2021 zijn er slechts dertien van de 39 gestelde doelen in het NPA gehaald op, concludeerde het RIVM in juli. We eten veelal nog te ongezond.

Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt opnieuw vast dat er geen wetenschappelijk onderbouwde bovengrens voor suikerinname kan worden aangegeven. Voedingsdeskundigen kunnen tot 30 september 2021 feedback geven op de resultaten, beoordelingen en het advies van de EFSA.