Britse vleesindustrie wil personeelstekort oplossen met inzet gedetineerden
In het Verenigd Koninkrijk kampt de vleesbranche met een tekort aan personeel. De branche wil dit probleem oplossen door de inzet van (ex)gedetineerden en is daarover in overleg met de overheid. Dat meldt BBC.
De Britse vleesbranche heeft al een tijd last van een gebrek aan personeel. De oorzaken liggen volgens de Association of Independent Meat Suppliers in de coronacrisi, Brexit en het gebrek aan carricarrièreperspectieven in de vleessector. In totaal staan er volgens de branche 14.000 vacatures open in Britse slachthuizen, slagers en vleesverwerkende industrie.
Na overleg met de overheid wil de branche nu nieuw personeel gaan werven in gevangenissen. Hierbij richten ze zich op gedetineerden die deelnemen aan het 'Release On Temporary Licence (ROTL)'-programma. Deelnemers aan dit programma mogen buiten de gevangenis werkervaring op doen om zich voor te bereiden op hun vrijlating. Deze recruitering gebeurt in samenwerking met het Britse Ministerie van Justitie.
Bron: BBC
Meer over
Lees ook
ABN AMRO: Herstel economie staat haaks op welzijn van werknemer
De economische groei in combinatie met het personeelstekort heeft een negatief effect op de werknemer. De werkdruk is gestegen, burn-out klachten liggen weer op het niveau van vóór corona en de loonkloof tussen werkvloer en de top neemt toe.
COV en vakbonden bereiken akkoord over nieuwe cao voor Nederlandse vleessector
De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de vakbonden hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe tweejarige cao voor de circa 10.000 werknemers in de Nederlandse vleessector. De leden moeten nog stemmen over de cao.
FNV wijst eindbod nieuwe cao vleesindustrie af
Meer dan 90 procent van de FNV-leden wijst het eindbod voor een nieuwe cao voor de vleesindustrie af en overweegt acties. Dat laat de vakbond weten in een persbericht. Eerder wees FNV ook al het eindbod voor een nieuwe cao voor het slagersbedrijf af.