Brouwerij De Halve Maan start bierpijplijn

21 september 2016

Brouwerij De Halve Maan heeft een 3 kilometer lange pijpleiding tussen de brouwerij en de bottelarij in gebruik genomen. De bierlijn loopt onder het stadscentrum van Brugge door.

De ondergrondse pijpleiding van polyethyleen bleek de beste oplossing om de bieren te vervoeren van de brouwerij in het historische hart van Brugge naar de bottelarij buiten het centrum.

Zo hoeven vrachtauto’s niet meer door het centrum te rijden. Eerder reden twaalf keer per dag zware tankauto’s tussen de twee locaties.

45 minuten

Het gaat dagelijks om zesduizend liter bier van Straffe Hendrik en Brugse Zot. Het bier overbrugt de afstand tussen brouwerij en bottelarij in ongeveer 45 minuten. Het kan wel sneller, maar dat is niet goed voor het bier.

De pijplijn ligt tussen de 4 en 32 meter onder grond en bestaat uit twee delen, zodat de twee bieren niet mengen.

Crowdfunding

Het project, dat tot stand kwam door een samenwerking met de universiteit Leuven, kostte vier miljoen euro. Zo’n 370.000 euro werd via crowdfunding binnengehaald.

Deelnemers krijgen deels compensatie met flesjes Straffe Hendrik en Brugse Zot. De Vlaamse overheid heeft ook bijgedragen aan het project met een investeringssubsidie.

De pijplijn is op 16 september officieel in gebruik genomen. In de weken daarvoor is de leiding uitvoerig getest, waarbij het leidingbier in het laboratorium grondig is gecheckt. Het transport heeft volgens de brouwer geen invloed op de smaak en de microbacteriën.

Illegaal aftappen?

Bang dat onverlaten de pijp illegaal gaan aftappen, is De Halve Maan niet. "We hebben gezorgd voor een goede beveiliging”, lacht medewerker Liesbet Vanlandschoote." Zo is er lekdetectie. Ook wordt er voor de botteling aan het bier nog gist toegevoegd, dus is de smaak ‘onderweg’ nog niet optimaal.

EVMI heeft in maart 2016 uitgebreid aandacht besteed aan de bierpijpleiding.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?