Brouwerij De Halve Maan start bierpijplijn

Brouwerij De Halve Maan heeft een 3 kilometer lange pijpleiding tussen de brouwerij en de bottelarij in gebruik genomen. De bierlijn loopt onder het stadscentrum van Brugge door.

De ondergrondse pijpleiding van polyethyleen bleek de beste oplossing om de bieren te vervoeren van de brouwerij in het historische hart van Brugge naar de bottelarij buiten het centrum.

Zo hoeven vrachtauto’s niet meer door het centrum te rijden. Eerder reden twaalf keer per dag zware tankauto’s tussen de twee locaties.

45 minuten

Het gaat dagelijks om zesduizend liter bier van Straffe Hendrik en Brugse Zot. Het bier overbrugt de afstand tussen brouwerij en bottelarij in ongeveer 45 minuten. Het kan wel sneller, maar dat is niet goed voor het bier.

De pijplijn ligt tussen de 4 en 32 meter onder grond en bestaat uit twee delen, zodat de twee bieren niet mengen.

Crowdfunding

Het project, dat tot stand kwam door een samenwerking met de universiteit Leuven, kostte vier miljoen euro. Zo’n 370.000 euro werd via crowdfunding binnengehaald.

Deelnemers krijgen deels compensatie met flesjes Straffe Hendrik en Brugse Zot. De Vlaamse overheid heeft ook bijgedragen aan het project met een investeringssubsidie.

De pijplijn is op 16 september officieel in gebruik genomen. In de weken daarvoor is de leiding uitvoerig getest, waarbij het leidingbier in het laboratorium grondig is gecheckt. Het transport heeft volgens de brouwer geen invloed op de smaak en de microbacteriën.

Illegaal aftappen?

Bang dat onverlaten de pijp illegaal gaan aftappen, is De Halve Maan niet. "We hebben gezorgd voor een goede beveiliging”, lacht medewerker Liesbet Vanlandschoote." Zo is er lekdetectie. Ook wordt er voor de botteling aan het bier nog gist toegevoegd, dus is de smaak ‘onderweg’ nog niet optimaal.

EVMI heeft in maart 2016 uitgebreid aandacht besteed aan de bierpijpleiding.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
AB InBev verkoopt meer bier dan vóór pandemie

AB InBev verkoopt meer bier dan vóór pandemie

De omzet van AB InBev was in het eerste kwartaal van dit jaar hoger van vóór de pandemie, zo maakte de bierbrouwer vandaag bekend.

Of je ijzer ziet branden

Of je ijzer ziet branden

Met brandend ijzer kan je, net als aardgas en benzine, in combinatie met zuurstof uit de lucht warmte opwekken. In plaats van CO2 maak je dan ijzeroxide, zeg maar roest. Maar kan je er ook bier mee te brouwen? De Bavaria brouwerij van Swinkels Family Brewers, onderzoekt het met een proefneming in de praktijk.  Tekst: Harold van den Hauten In...

Bierverkoop in 2020 daalde met 14 procent

Bierverkoop in 2020 daalde met 14 procent

Het coronavirus en de daarbij horende maatregelen hebben een groot effect gehad op de bierverkoop in 2020. Deze daalde met 14 procent ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementensector daalden de verkopen zelfs met 58 procent. Nederlandse Brouwers spreekt van een rampjaar.