Btw-verlaging op groente en fruit kan nog jaren duren

25 januari 2022 Redactie Food

 

Het kan nog jaren duren voordat de btw-verlaging op groente en fruit wordt doorgevoerd, schrijft Telegraaf. De techniek achter de btw blijkt grote veranderingen niet snel genoeg te kunnen verwerken.

De ICT-systemen van de fiscus zijn tientallen jaren oud, zegt het Telegraaf-bericht. Nadat in 2019 het lage btw-tarief verhoogd werd van 6% naar 9%, zijn er een aantal jaar nodig voordat het systeem opnieuw zo’n grote verandering kan doorvoeren. Ook blijkt het systeem moeite te hebben met het introduceren van een nieuw tarief naast de bestaande tarieven van 21% en 9%. Ook wanneer de techniek wel meewerkt, kan de btw nog niet onmiddellijk aangepast worden. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Financiën moet eerst gedefinieerd worden welke producten wel en niet onder groente en fruit vallen, wat voor afbakeningsproblemen kan zorgen.

Rabobank stelde eerder al vraagtekens bij de btw-verlaging op groente en fruit. Volgens marktanalisten van Rabobank betekent een verlaging van de btw niet automatisch dat de consument meer groente en fruit gaat kopen. Consumenten kunnen het geld bijvoorbeeld ook gebruiken om meer ongezonde producten te kopen. De analisten stellen daarom de vraag of een btw-verlaging de meest effectieve manier is om Nederland gezonder te laten eten.

Bron: Telegraaf, FoodHolland.

Dit artikel verscheen eerder op: Voeding Nu

Altijd op de hoogte blijven?