Cacao traceerbaar door chemische 'vingerafdruk'

cacao-pixabay

Europese consumenten willen steeds meer de garantie dat hun chocola van goede kwaliteit is en de cacao op een duurzame en eerlijke manier is geproduceerd. Traceerbaarheid is cruciaal om duurzaamheid te verzekeren. Is een chocoladereep echt zonder slavernij of kinderarbeid geproduceerd? Vaak is dat niet met zekerheid te zeggen, omdat de ketens niet volledig in beeld zijn bij alle afnemers.

Amerikaanse wetenschappers van Townson University ontwikkelen een methode die de traceerbaarheid van cacao kan verbeteren door de chemische ‘vingerafdruk’ van het eindproduct te analyseren. Daarmee zou met zekerheid het land van oorsprong van de cacao kunnen worden achterhaald. Zo zou achteraf geverifieerd kunnen worden of de cacao daadwerkelijk van eerlijke plantages komt, en of het product in de keten niet is vervuild met ingrediënten van slechtere kwaliteit.

Vingerafdruk

De chemische samenstelling van cacaoproducten wordt door een tal van factoren bepaald, zoals de omstandigheden bij het fermenteren en roosteren van cacaobonen, de receptuur en de bewerkingsmethode, maar ook de genetische eigenschappen van de cacaoboom en het klimaat waarin de boom groeit. AL die factoren samen zorgen voor een vrijwel unieke chemische ‘vingerafdruk’ die ook in het eindproduct nog te ontdekken is. Die chemische samenstelling analyseerden de onderzoekers met behulp van massaspectrometrie. De onderzoekers hebben hun methode getest op cacao uit verschillende landen, en wisten in 95% van de gevallen het land van oorsprong juist te identificeren.

Bron: FoodNavigator

Lees ook
Helft van Cargills cacao is nu traceerbaar

Helft van Cargills cacao is nu traceerbaar

Agrifoodconcern Cargill heeft 50 procent van zijn cacao traceerbaar gemaakt. Dat heeft het bedrijf bereikt met een scala aan technologische oplossingen, waaronder digitale systemen die boeren en inkopers met elkaar verbinden, barcodes op cacaozakken, en systemen om kinderarbeid te monitoren. Cargill deed die duurzaamheidsclaim in een Sustainability...

Helft cacaoboeren blijft buiten beeld bij armoedebestrijding

Helft cacaoboeren blijft buiten beeld bij armoedebestrijding

Eerlijke handel staat bij veel multinationals inmiddels wel op de agenda, zeker in het geval van chocolade. Maar de initiatieven die grote bedrijven opzetten om cacaoboeren in Afrika beter in hun levensonderhoud te kunnen voorzien, slaan vaak de plank mis. In cacaolanden Ghana en Ivoorkust blijft tenminste de helft van de cacaoboeren buiten beeld van...

Samenwerking Fairtrade en Chocolatemakers

Samenwerking Fairtrade en Chocolatemakers

Chocolatemakers en Fairtrade Nederland gaan samenwerken. Beide organisaties zetten zich al jaren in voor een betere betaling voor cacao-boeren. Vanaf nu trekken ze hier samen nog actiever in op. Vanaf 28 april zijn de eerste Fairtrade gecertificeerde chocoladerepen verkrijgbaar.