Cacao traceerbaar door chemische 'vingerafdruk'

cacao-pixabay

Europese consumenten willen steeds meer de garantie dat hun chocola van goede kwaliteit is en de cacao op een duurzame en eerlijke manier is geproduceerd. Traceerbaarheid is cruciaal om duurzaamheid te verzekeren. Is een chocoladereep echt zonder slavernij of kinderarbeid geproduceerd? Vaak is dat niet met zekerheid te zeggen, omdat de ketens niet volledig in beeld zijn bij alle afnemers.

Amerikaanse wetenschappers van Townson University ontwikkelen een methode die de traceerbaarheid van cacao kan verbeteren door de chemische ‘vingerafdruk’ van het eindproduct te analyseren. Daarmee zou met zekerheid het land van oorsprong van de cacao kunnen worden achterhaald. Zo zou achteraf geverifieerd kunnen worden of de cacao daadwerkelijk van eerlijke plantages komt, en of het product in de keten niet is vervuild met ingrediënten van slechtere kwaliteit.

Vingerafdruk

De chemische samenstelling van cacaoproducten wordt door een tal van factoren bepaald, zoals de omstandigheden bij het fermenteren en roosteren van cacaobonen, de receptuur en de bewerkingsmethode, maar ook de genetische eigenschappen van de cacaoboom en het klimaat waarin de boom groeit. AL die factoren samen zorgen voor een vrijwel unieke chemische ‘vingerafdruk’ die ook in het eindproduct nog te ontdekken is. Die chemische samenstelling analyseerden de onderzoekers met behulp van massaspectrometrie. De onderzoekers hebben hun methode getest op cacao uit verschillende landen, en wisten in 95% van de gevallen het land van oorsprong juist te identificeren.

Bron: FoodNavigator

Lees ook
Nederlander wint World Food Prize

Nederlander wint World Food Prize

De prestigieuze World Food Prize is dit jaar gewonnen door een Nederlander. Groenteveredelaar Simon Groot krijgt de prijs omdat zijn bedrijf East West Seeds de positie van kleine, Aziatische boerengemeenschappen enorm heeft verbeterd en gezonde groente in deze arme landen betaalbaarder en beter beschikbaar maakt. Toen Groot met zijn bedrijf begon was...

Blockchain voor een betere wereld

Blockchain voor een betere wereld

In dit tweede deel van onze grondige duik in de wereld van de blockchain kijken we naar de potentie van transparante ketens om uitbuiting, kinderarbeid en slavernij de wereld uit te helpen. Kan blockchain keurmerken als Fairtrade en Rainforest Alliance overbodig maken? Sinds vorig najaar kunnen klanten van Albert Heijn via een code op de fles de herkomst...

Transparante eierketen bij Albert Heijn

Transparante eierketen bij Albert Heijn

Vanaf vandaag is de herkomst van de eieren van Albert Heijn te traceren. Door de code van het ei in te vullen op de website kun je onder andere achterhalen waar en wanneer het ei is gelegd. Op alle eieren met 1 ster van het Beter Leven Keurmerk staan twee codes die klanten kunnen invoeren op de website www.check-je-ei.nl. Hier kun je, naast de datum...