Europese consumenten willen steeds meer de garantie dat hun chocola van goede kwaliteit is en de cacao op een duurzame en eerlijke manier is geproduceerd. Traceerbaarheid is cruciaal om duurzaamheid te verzekeren. Is een chocoladereep echt zonder slavernij of kinderarbeid geproduceerd? Vaak is dat niet met zekerheid te zeggen, omdat de ketens niet volledig in beeld zijn bij alle afnemers.

Amerikaanse wetenschappers van Townson University ontwikkelen een methode die de traceerbaarheid van cacao kan verbeteren door de chemische ‘vingerafdruk’ van het eindproduct te analyseren. Daarmee zou met zekerheid het land van oorsprong van de cacao kunnen worden achterhaald. Zo zou achteraf geverifieerd kunnen worden of de cacao daadwerkelijk van eerlijke plantages komt, en of het product in de keten niet is vervuild met ingrediënten van slechtere kwaliteit.

Vingerafdruk

De chemische samenstelling van cacaoproducten wordt door een tal van factoren bepaald, zoals de omstandigheden bij het fermenteren en roosteren van cacaobonen, de receptuur en de bewerkingsmethode, maar ook de genetische eigenschappen van de cacaoboom en het klimaat waarin de boom groeit. AL die factoren samen zorgen voor een vrijwel unieke chemische ‘vingerafdruk’ die ook in het eindproduct nog te ontdekken is. Die chemische samenstelling analyseerden de onderzoekers met behulp van massaspectrometrie. De onderzoekers hebben hun methode getest op cacao uit verschillende landen, en wisten in 95% van de gevallen het land van oorsprong juist te identificeren.

Bron: FoodNavigator

Altijd op de hoogte blijven?