Cameratoezicht slachthuizen NVWA genomineerd voor Innovatieprijs Toezicht 2022

Slachthuis Rund_foto Pixabay

Foto: PIxabay

De pilot cameratoezicht in slachthuizen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is genomineerd voor de Innovatieprijs Toezicht 2022. 16 juni maakt de vakjury op het Toezichtfestival de winnaar bekend. Daarnaast kan het publiek online stemmen voor de publieksprijs.

NVWA-projectleider Arco Verburg is trots op de nominatie. “Uit de nominatie blijkt waardering voor de NVWA, de aandacht voor dierenwelzijn en het feit dat cameratoezicht in de praktijk werkt en een zichtbare bijdrage levert aan dierenwelzijn.”

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn is het uitgangspunt voor het cameratoezicht. Zowel de maatschappij als NVWA vinden dit belangrijk en willen weten wat er in een slachthuis gebeurt. Het cameratoezicht fungeert als een extra paar ogen naast het fysieke en risicogerichte toezicht.

Aan dit project doen - op vrijwillige basis - de 90 grootste pluimvee- en roodvleesslachterijen mee. Bij de opnames komen looproutes, bedwelming en ook de slacht in beeld. Verburg: “De camerabeelden helpen om onregelmatigheden in beeld te krijgen. En het slachthuis dan aan te sporen het beter te doen: waar nodig door een stevig gesprek, een waarschuwing of een boete.”

Voordelen cameratoezicht slachthuizen

Uit een peiling in 2021 blijkt dat 86 procent van de NVWA-toezichthouders cameratoezicht waardevol vindt. Beelden kunnen worden teruggekeken en het is mogelijk om te zien wat er gebeurt als de dierenarts nog niet aanwezig is. Ook is de pakkans met camera’s tot wel 75 keer hoger.

Innovatieprijs Toezicht 2022

Naast het cameratoezicht van NVWA zijn Slootview van Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard, KRA! van Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Meting Veiligheidsperceptie (MVP) van DCMR Milieudienst Rijnmond en Geautomatiseerd internettoezicht koelgassen van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) genomineerd. Het publiek kan online stemmen.

Lees ook
NVWA vindt te hoge acrylamidegehaltes in pepernoten bij inspectie

NVWA vindt te hoge acrylamidegehaltes in pepernoten bij inspectie

De Nederlanders Voedsel- en Warenautoriteit heeft in 2021 bij ambachtelijke bakkerijen de producten bruinbrood, witbrood, croissants, kruidnoten en pepernoten gemonitord op het gehalte aan acrylamide. Een deel van de pepernoten bevatte een gehalte boven het referentieniveau.

NVWA waarschuwt opnieuw voor MDMA in grote champagneflessen Moët Imperial Ice

NVWA waarschuwt opnieuw voor MDMA in grote champagneflessen Moët Imperial Ice

Voor de tweede keer waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) consumenten voor de mogelijke aanwezigheid van MDMA in de 3-literflessen champagne van het merk Moët & Chandon Ice Impérial. Februari 2022 gaf NVWA de eerste waarschuwing.

NVWA legt miljoenenboete op aan verkoper van granen, zaden en peulvruchten

NVWA legt miljoenenboete op aan verkoper van granen, zaden en peulvruchten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een importeur van grondstoffen voor levensmiddelen een boete opgelegd van bijna 3,5 miljoen euro. Het bedrijf heeft partijen granen, zaden en peulvruchten verhandeld die niet aan de voedselveiligheidseisen voldoen. De NVWA maakt niet bekend om welk bedrijf het gaat.