Carlsberg ontwikkelt kartonnen bierfles

evmi-carlsberg-houtenfles

Carlsberg gaat een kartonnen bierfles ontwikkelen, geproduceerd uit houtvezels van duurzame bronnen. De brouwer stapt in een 3-jarig project met verpakker ecoXpac in samenwerking met het Deense Innovatiefonds van de Technische Universiteit van Denemarken.

De brouwer maakte dit bekend in een panel over Wasteless Supply tijdens het World Economic Forum in Davos.

Alle materialen van de ‘Green Fiber Bottle’ (inclusief de dop) zullen 100 procent biologisch afbreekbaar en biobased zijn. De fles van houtvezels voor dranken wordt volgens de brouwer de eerste in zijn soort.

'Uitdaging'

Een kartonnen fles zal overigens nog een uitdaging worden, stellen bierexperts. De ondoorzichtige fles is niet gevoelig voor licht, maar met name pils is wél gevoelig voor smaakbeïnvloeding vanuit de verpakking. Ook moet een oplossing gevonden worden voor drukopbouw in de fles en voor het juist afsluiten van de fles (zuurstof buiten houden en koolzuur binnen).

Carlsberg ziet dit als belangrijke stap om op een andere manier naar het verpakken van vloeistoffen te kijken, op weg naar een zero-waste economy.

CCC

Het project maakt onderdeel uit van de Carlsberg Circular Community (CCC) , een samenwerking tussen de brouwer en geselecteerde partners om samen bij het ontwikkelen van nieuwe producten een kringloopsysteem zonder afval te ontwikkelen volgens het Cradle to Cradle (C2C)-principe. De CCC omvat nu 8 partners en wil in 2016 uitgroeien naar 15 partners.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Verduurzaming voeding

(Premium)

Lees ook
Too Good To Go ontvangt B Corp certificaat

Too Good To Go ontvangt B Corp certificaat

Too Good To Go heeft het duurzaamheidscertificaat B Corp gekregen. Alle veertien landen waar de app tegen voedselverspilling actief is, waaronder de Nederlandse vestiging in Amsterdam, doorliepen het certificeringsproces. Daarnaast wil Too Good To Go de activiteiten uitbreiden naar de Verenigde Staten.

Gold & Green wint Horecava Innovation Award 2020

Gold & Green wint Horecava Innovation Award 2020

Gold & Green heeft de Horecava Innovation Award 2020 gewonnen met het product Pulled Oats, een alternatief voor vlees. Winnaar van de Duurzaamheid Award Karel de Vos is Karma Shoarma van het gelijknamige bedrijf uit Haarlem. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de opening van de Horecava.

Nieuw Nederlands bedrijf richt zich op plantaardige vis

Nieuw Nederlands bedrijf richt zich op plantaardige vis

Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken in de supermarkt: de schappen met vleesvervangers. Na vlees, moet vis er ook aan geloven. Het nieuwe bedrijf Novish gaat plantaardige visvervangers produceren voor retail en foodservice.