Carrefour introduceert zuivelblockchain

koeien

Vanaf deze maand verkoopt de Franse supermarktketen Carrefour blockchainmelk. Via een QR-code op het pak kan de consument informatie vinden over de oorsprong en verwerking van het product.

De informatie die consumenten met hun smartphone kunnen oproepen is bijzonder gedetailleerd. Met naam en toenaam worden de boeren, verwerkers en distributeurs genoemd die met de betreffende fles melk te maken hebben gehad. Ook is te zien waar de koe werd gehouden en wat die te eten kreeg.

Hoogwaardige zuivel

Niet alle melk in de schappen van Carrefour wordt nu gevolgd op het blockchainsysteem. Het gaat enkel om volle, gemicrofilterde melk van het hoogwaardige huismerk Carrefour Quality Line. Producenten van deze melk moeten aan strenge eisen voldoen. Zo worden de koeien gehouden op boerderijen van ‘bescheiden’ schaal. Ook wordt de melk niet gepasteuriseerd maar op een zeer milde manier bewerkt door de melk te scheiden van de room, die vervolgens te filteren alvorens de apart bewerkte bestanddelen weer samen te voegen.

Blockchain

Steeds meer retailers en producenten passen blockchaintechnologie toe om hun producten door de leverantieketen te volgen. Ook Carrefour houdt zich al langer bezig met de technologie. Zo is de supermarkt een van de partijen die samenwerkt met IBM in hun zogenoemde ‘Food Trust’ project. Eerder paste Carrefour de technologie al toe op de ketens van kip, tomaten, eieren en sinaasappels.

Lees ook
Winst Frieslandcampina krijgt knauw door coronapandemie

Winst Frieslandcampina krijgt knauw door coronapandemie

De omzet bleef dit half jaar nagenoeg gelijk, maar de winst daalde met 37,2%. Als gevolg van de voorspelde recessie volgende jaren, verwacht FrieslandCampina de bedrijfsvoering te veranderen en de productiviteit te verhogen.

Zuivelprijs zal flink dalen door coronacrisis

Zuivelprijs zal flink dalen door coronacrisis

Melkveehouders krijgen het zwaar te verduren door de Covid-19-pandemie, waarschuwen economen van Rabobank. De bank verwacht dat de zuivelketen tot ver in 2021 geraakt zal worden door de crisis. Vooral de export zal flink lager uitvallen. Het gaat nu nog goed met zuivelbedrijven. Hamstergedrag van consumenten heeft voor een piek gezorgd in de vraag...

Kathy Fortmann van FrieslandCampina: ‘Leiding geven, daar ben ik ingerold’

Kathy Fortmann van FrieslandCampina: ‘Leiding geven, daar ben ik ingerold’

Kathy Fortmann leidt FrieslandCampina Ingredients, een van de vier business groups van de zuivelcoöperatie. De Amerikaanse speelde een grote rol bij de recente herstructurering van de ingrediëntentak. Ze vertelt over de reorganisatie, de toekomst voor de ingrediëntentak en haar liefde voor fietsen. Fortmann woont al een aantal jaar in...