CBL wil spoedoverleg na ESBL-dode

DEN HAAG – Supermarktkoepel CBL wil in spoedoverleg met het ministerie van VWS en de VWA horen of supermarkten nog wel veilig kip kunnen verkopen.

Aanleiding is de melding op 24 september van medisch microbiologe Maurine Leverstein-Van Hall van het RIVM, dat een 85-jarige vrouw in de regio Utrecht is overleden na besmetting met een ziekteverwekkende bacterie die in 95 procent van het kippenvlees voorkomt.

ESBL
De vrouw leed aan een urineweginfectie veroorzaakt door een resistente ESBL-vormende bacterie, inmiddels bekend als de kippenbacterie. ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase

De antibiotica maken bacteriën resistent waardoor relatief onschuldige aandoeningen levensbedreigend kunnen worden. Het RIVM bevestigde vrijdag het sterfgeval en acht het risico op herhaling groot.

'Niet nu al stoppen'
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vindt het volgens een woordvoerder te ver gaan om nu al te stoppen met de verkoop van kippenvlees.

"Dat zou dan zijn op basis van 1 uitspraak van 1 RIVM-onderzoeker die vindt dat besmet kippenvlees uit de schappen moet worden gehaald."

Het CBL wil wél dat de overheid zich spoedig uitspreekt over de kwestie: "We willen geen producten verkopen waar mensen ziek van kunnen worden."

Consumenten wordt aangeraden om kippenvlees goed te verhitten voordat ze het eten. Verder moeten ze voorzichtig zijn als ze in contact komen met rauw kippenvlees.

Lees ook:
RIVM: 'Kip is tóch veilig' (28 september 2010)

Moment slachten kip beïnvloedt risico op Campylobacter (11 augustus 2010)

Kip eten veilig ondanks ESBL's (12 april 2010)

Top-10 besmette voedingsmiddelen (16 oktober 2009)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over kippenvlees