CBS: 8 op de 10 Nederlanders eet niet dagelijks vlees

Toonbank vlees_Topslager Rudolf Alblas_foto Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Acht op de tien Nederlanders eet niet dagelijk vlees. Dat blijkt uit onderzoek Belevingen 2020 van het CBS. Volgens de cijfers eet 45 procent van de ondervraagden maximaal vier dagen in de week vlees, 5 procent eet nooit vlees. 30 procenten eet vijf of zes dagen per week vlees. Ongeveer een derde ging het afgelopen jaar minder vlees eten en een half procent stopte helemaal. 

Voor het onderzoek ondervroeg het CBS ruim 3,6 duizend inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder in de periode februari tot en met juni 2020. Zij kregen vragen over de klimaatverandering en energietransitie. Ook werd gevraagd naar de vlees- en visconsumptie. De coronacrisis, die toen net begon, kan invloed gehad hebben op de antwoorden.

Vleesconsumptie

Uit het onderzoek blijkt dat 75 procent van de Nederlanders niet meer dagelijks vlees eet (flexitarisch). 20 procent doet dit nog wel. Van de groep mensen die geen vlees zegt te eten, eet 3 procent nog wel vis (pescotariers). 2 procent eet geen vlees of vis (vegetarisch) en 0,4 procent eet alleenmaar plantaardig.

Dierwelzijn

35 procent van de ondervraagden zegt in 2020 minder vlees te zijn gaan eten. Dit betekent een dag geen vlees of kleinere porties. 58 procent heet de vleesconsumptie niet veranderd. 37 procent van de vleeseters vindt dat ze minder vlees moeten eten. Dierwelzijn is daarvoor het belangrijkste argument (70 procent). Klimaat of milieu staat met 59 procent op de tweede plaats. 

Onderwijsniveau

De onderzoekers keken ook naar het onderwijsniveau ten op zichte van de vlees- en visconsumptie. Hieruit blijkt dat hoogopgeleiden vaker kiezen voor minder vlees eten dan laagopgeleiden. Volgens de cijfers van het CBS eet 10 procent van de volwassenen met een wo-opleiding eet pesco- of vegetarisch en van de hbo’ers 6 procent. Bij mensen die alleen basisonderwijs hebben gevolgt is dit slechts 1 procent. Universitair geschoolden kiezen het het vaakst voor plantaardig (2 procent).

Bron: CBS

 

Thema's
Meer over
Lees ook
Vleessector lanceert Nederland Vleesland

Vleessector lanceert Nederland Vleesland

Op 1 september lanceren de samenwerkende organisaties uit de vleesketen de website Nederland Vleesland. Met deze nieuwe website wil de branche de feiten en het eerlijke verhaal over vlees en de vleessector vertellen.

Vion investeert miljoenen in oosten van Duitsland

Vion investeert miljoenen in oosten van Duitsland

Vion Food Group investeert miljoenen in Duitsland. De vleesproducent lanceert ‘Regio-Express’ in nieuwe deelstaten en breidt de vestiging in Thüringen uit.

Consument betaalt minder voor vleesvervangers dan voor vlees

Consument betaalt minder voor vleesvervangers dan voor vlees

Door de inflatie en hoge grondstofprijzen betalen consumenten nu meer voor vlees dan voor vleesvervangers. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die supermarktonderzoeker Questionmark in opdracht van ProVeg op een rij heeft gezet.