Beeld: Michelle Henderson via Unsplash

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat de voedings- en genotmiddelenindustrie in 2021 13% meer gaat investeren in materiële vaste activa dan in 2020.

Dat baseert het bureau op de resultaten van de enquete ‘investeringsverwachtingen van de industrie’, waarvoor het CBS van januari tot half april 2021 gegevens van industriële bedrijven uit alle sectoren verzamelde. Ook werd gekeken naar cijfers over investeringen van het bedrijfsleven in 2019.

Ondernemers uit de industrie verwachten in 2021 gemiddeld 6% meer te investeren in materiële vaste activa dan in 2020. Denk daarbij aan aankopen zoals machines, vervoersmiddelen en computers, maar ook gebouwen. De verwachte stijging komt deels door uitstel van investeringen die eigenlijk voor 2020 gepland stonden, schrijft het CBS. De grote uitschieter in de resultaten is de transportmiddelenindustrie, met een verwachte toename van bijna 90% 2021; een inhaalslag na de sterke dalingen in de sector door de coronacrisis. 

In 2019 was de voedings- en genotmiddelenindustrie verantwoordelijk voor een vijfde deel van alle investeringen in de industrie: zo’n €2,4 miljard. Alleen de raffinaderijen en chemie investeert doorgaans meer, in 2019 ongeveer €4,2 miljard. Beide sectoren stijgen jaarlijks, maar in 2021 verwachten de raffinaderijen en chemiebedrijven juist een daling in investeringen van zo’n 2%. 

Altijd op de hoogte blijven?