Cees ’t Hart: ‘China biedt grote kansen’

Hart-Cees-t-FrieslandCampina315

DEN HAAG - Samenwerking met Chinese zuivelbedrijven en wetenschaps- en kennisinstellingen biedt grote kansen voor de Nederlandse zuivelsector, zowel op de korte als de lange termijn. “Dit is nog maar het begin.”

Dat zei Cees ’t Hart, CEO van FrieslandCampina en voorzitter NZO, tijdens het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Nederland.

’t Hart informeerde de president over de Nederlandse zuivelsector en de bijdrage die deze denkt te kunnen leveren aan de ontwikkeling van de Chinese zuivelsector, op het gebied van kwaliteit, veiligheid en productiviteit.

Afgelopen weekend is een overeenkomst gesloten over investeringen in productkwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van de Chinese zuivelsector.

China belangrijk

China is voor FrieslandCampina een belangrijke markt, gaf ’t Hart aan. Niet voor niets heeft het zuivelconcern met China Agricultural University (CAU) en Wageningen UR in november 2013 een overeenkomst getekend dat het Sino-Dutch Dairy Development Centre (SDDDC) wordt opgericht.

Dit is een nieuwe onderzoeks- en kenniscentrum in China dat de productiviteit, veiligheid en het kwaliteitsniveau van de logistieke zuivelketen in China wil verbeteren.

Grote kansen

“Als gevolg van de bevolkingsgroei en de toenemende welvaart in China zal de vraag naar zuivelproducten aanhouden”, zei ‘t Hart. “Nauwe samenwerking met Chinese melkveehouders, zuivelbedrijven en wetenschaps- en kennisinstellingen biedt grote kansen voor de zuivelsector op korte en lange termijn.”

In het SDDDC brengen de 3 partijen hun kennis en ervaring samen. Het initiatief sluit volgens ’t Hart aan bij het Nederlandse topsectorenbeleid en het beleid van de Chinese overheid om samenwerking tussen wetenschappelijke instituten en het bedrijfsleven te stimuleren.

De oprichting van het SDDDC en de afgelopen weekend ondertekende overeenkomst over investeringen zijn volgens hem nog maar het begin.

Lees ook:

Lees ook
FrieslandCampina breidt lactoferrineproductie flink uit

FrieslandCampina breidt lactoferrineproductie flink uit

FrieslandCampina ingredients gaat de productie van lactoferrine uitbreiden van 10 naar 70 ton. Het bedrijf wil een strategische groei mogelijk maken in de segmenten ‘Early life nutrition’ en ‘Adult Nutrition’. FrieslandCampina wordt hiermee wereldwijd de grootste producent.

China staat weer export varkensvlees toe

China staat weer export varkensvlees toe

Slachterij Westfort mag weer varkensvlees exporteren naar China, meldt Pigbusiness. De schorsingen van Nederlandse slachterijen staan op de agenda van een Chinese delegatie aan Nederland later dit jaar.

Winst Frieslandcampina krijgt knauw door coronapandemie

Winst Frieslandcampina krijgt knauw door coronapandemie

De omzet bleef dit half jaar nagenoeg gelijk, maar de winst daalde met 37,2%. Als gevolg van de voorspelde recessie volgende jaren, verwacht FrieslandCampina de bedrijfsvoering te veranderen en de productiviteit te verhogen.