Cees ’t Hart: ‘China biedt grote kansen’

DEN HAAG - Samenwerking met Chinese zuivelbedrijven en wetenschaps- en kennisinstellingen biedt grote kansen voor de Nederlandse zuivelsector, zowel op de korte als de lange termijn. “Dit is nog maar het begin.”

Dat zei Cees ’t Hart, CEO van FrieslandCampina en voorzitter NZO, tijdens het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Nederland.

’t Hart informeerde de president over de Nederlandse zuivelsector en de bijdrage die deze denkt te kunnen leveren aan de ontwikkeling van de Chinese zuivelsector, op het gebied van kwaliteit, veiligheid en productiviteit.

Afgelopen weekend is een overeenkomst gesloten over investeringen in productkwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van de Chinese zuivelsector.

China belangrijk

China is voor FrieslandCampina een belangrijke markt, gaf ’t Hart aan. Niet voor niets heeft het zuivelconcern met China Agricultural University (CAU) en Wageningen UR in november 2013 een overeenkomst getekend dat het Sino-Dutch Dairy Development Centre (SDDDC) wordt opgericht.

Dit is een nieuwe onderzoeks- en kenniscentrum in China dat de productiviteit, veiligheid en het kwaliteitsniveau van de logistieke zuivelketen in China wil verbeteren.

Grote kansen

“Als gevolg van de bevolkingsgroei en de toenemende welvaart in China zal de vraag naar zuivelproducten aanhouden”, zei ‘t Hart. “Nauwe samenwerking met Chinese melkveehouders, zuivelbedrijven en wetenschaps- en kennisinstellingen biedt grote kansen voor de zuivelsector op korte en lange termijn.”

In het SDDDC brengen de 3 partijen hun kennis en ervaring samen. Het initiatief sluit volgens ’t Hart aan bij het Nederlandse topsectorenbeleid en het beleid van de Chinese overheid om samenwerking tussen wetenschappelijke instituten en het bedrijfsleven te stimuleren.

De oprichting van het SDDDC en de afgelopen weekend ondertekende overeenkomst over investeringen zijn volgens hem nog maar het begin.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Jan Derck van Karnebeek nieuwe CEO FrieslandCampina

Jan Derck van Karnebeek nieuwe CEO FrieslandCampina

Jan Derck van Karnebeek wordt de nieuwe CEO van Koninklijke FrieslandCampina N.V. Dat maakt de zuivelcoöperatie vandaag, 17 maart, bekend. Zijn benoeming gaat 1 juni 2023 in. Hij volgt Hein Schumacher op die FrieslandCampina 1 mei verlaat voor de functie CEO bij Unilever.

2022 was solide en dynamisch jaar voor FrieslandCampina

2022 was solide en dynamisch jaar voor FrieslandCampina

FrieslandCampina publiceerde 21 februari de jaarresultaten van 2022. De zuivelproducent zag de omzet stijgen met 22,4 procent naar 14,1 miljard euro en spreekt van een solide en dynamisch jaar.

FrieslandCampina wil boterproductie Den Bosch onderbrengen in Lochem

FrieslandCampina wil boterproductie Den Bosch onderbrengen in Lochem

Om hun boterproductienetwerk in Nederland te optimaliseren en verduurzamen, wil FrieslandCampina alle productie van boter onderbrengen in Lochem. Als gevolg hiervan wordt de productlocatie in ’s-Hertogenbosch op termijn gesloten en de productlocatie in Lochem uitgebreid.