Celtic Cooling haalt Oezbeekse miljoenenorder binnen

8 juni 2016

Het Nederlandse Celtic Cooling heeft een order van 20 miljoen euro uit Oezbekistan in de wacht gesleept voor de levering van Indivudual Quick Frozen (IQF) installaties. Dit is een uitvloeistel van een Oezbeekse handelsdelegatie die een bezoek bracht aan GMV. In totaal willen de Oezbeekse bedrijven in Nederland 31 miljoen euro gaan besteden.

De handelsdelegatie van zo’n tien Oezbeekse bedrijven, veelal in groente- en fruitverwerking en koelopslag, was tussen 23 en 27 mei te gast in Nederland.

GMV, brancheorganisatie van Nederlandse machineproducenten voor voedselverwerking en -verpakking, nam ze mee naar diverse bedrijven en organisaties.

Overeenkomsten getekend

GMV en de Oekzbeekse handelsdelegatie hebben op 24 mei twee samenwerkingsovereenkomsten getekend. Hierin staat onder meer de intentie dat de bedrijven voor 31 miljoen euro aan opdrachten vergeven aan GMV-leden. Tijdens de handelsmissie is al een flink deel van deze intentie omgezet in concrete opdrachten, stelt GMV.

Invriezen fruit en groente

Mede-ondertekenaar was Joost van Klink, algemeen directeur van Celtic Cooling dat tekende voor 20 miljoen van die 31 miljoen euro.

Celtic Cooling verkocht in Oezbekistan al drie IQF-installaties, waarvan de eerste deze maand in bedrijf wordt gesteld. Op dit moment is voor opdrachtgever Gold Dried Fruit zo’n installatie voor het invriezen van fruit en groente onderweg naar Tasjkent. Deze wordt na de zomer in gebruik genomen.

(Handels)belemmering

Voor de handel met Oezbekistan moest wel een financiële (handels)belemmering worden weggenomen. Oezbeekse bedrijven kunnen de eigen valuta namelijk slechts moeizaam omzetten in Westerse valuta.

Met inzet van bedrijfsleven en overheid van zowel Oezbekistan als Nederland is samen met GMV gezocht naar oplossingen. De Oezbeekse Ipak Yuli Bank, die ook deelnam aan de missie, is als een van de weinige Oezbeekse banken, aangesloten op het internationale bankensysteem.

Contact onderhouden

Met de Oezbeekse delegatie is afgesproken om geregeld contact te onderhouden, onder andere door bezoeken over en weer en door het organiseren van specialistische mini-seminars in Oezbekistan. Op dit moment studeren 16 Oezbeekse studenten in Wageningen; de intentie is uitgesproken om dit aantal te laten groeien.

Celtic Cooling uit Nieuw-Vennep ontwerpt en installeert onder meer koel- en vriestechniek voor internationale klanten. Het bedrijf heeft vestigingen in Ghana, Kenia, Ethiopië, Kazachstan, Rusland en sinds kort Dubai.

GMV

GMV telt ongeveer 60 leden in sectoren als Bakery, Biobased, Dairy and Liquid, General Foods, Meat & Feed, Packaging, en Storage & Handling. Samen vertegenwoordigen de leden zo’n 70 procent van de foodprocessing industrie in Nederland. GMV stelt het internationale aanspreekpunt voor de sector in Nederland te zijn voor overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen.

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven?