Certificaat Beter Leven straks ook geldig in Duitsland

beter leven - tierschutzbund

Bedrijven met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming moeten op termijn automatisch gecertificeerd zijn om hun producten af te zetten in Duitsland onder het daar geldende keurmerk. De Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie en de Duitse Tierschutzbund hebben hierover afspraken gemaakt.

Dat heeft de Dierenbescherming bekendgemaakt. Algemeen directeur Femke-Fleur Lamkamp van de organisatie verwacht dat door de internationalisering van het Nederlandse keurmerk straks meer vee diervriendelijker kan worden gehouden.

"Door de gelijkschakeling van ons Beter Leven keurmerk met de eisen voor het label Für Mehr Tierschutz van onze Duitse collega's ontstaat een snellere toegang tot elkaars markten, een betere verkrijgbaarheid van producten van diervriendelijker gehouden dieren en een flexibelere afzetmogelijkheid voor boeren", stelt Lamkamp.

Subsidie

Voor het onderzoek dat nodig is om de keurmerken voor dierenwelzijn op elkaar af te stemmen stelt het Nederlandse ministerie van Economische Zaken een subsidie van 260.000 euro beschikbaar. Het proces van een totale wederzijdse erkenning van de systeem-eisen van de twee keurmerken zal nog wel enige tijd in beslag nemen. Als eerste stap kunnen producten die nu al voldoen wel over en weer worden erkend.

In de kinderschoenen

Het Duitse label voor diervriendelijker productie staat volgens de Dierenbescherming in vergelijking met het precies tien jaar geleden geïntroduceerde Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming nog in de kinderschoenen. In Nederland zijn 1.600 bedrijven gecertificeerd, in Duitsland nog maar 80.

De omzet van producten met het Beter Leven keurmerk bedroeg in 2015 bijna 600 miljoen euro en groeit stevig door. Ruim 26 miljoen dieren per jaar worden in Nederland diervriendelijker gehouden dankzij het Beter Leven keurmerk.

Lees ook:

Lees ook
Albert Heijn stapt eerder over op Beter Leven Keurmerk kipassortiment

Albert Heijn stapt eerder over op Beter Leven Keurmerk kipassortiment

Albert Heijn versnelt de overstap naar een kipassortiment met minimaal 1 ster Beter Leven. Oktober 2022 gaat de supermarkt over op kippenvlees van uitsluitend scharrelkippen met het Beter Leven Keurmerk. Dit gebeurt in samenwerking met de 200 vaste pluimveehouders binnen het Beter voor Kip, Natuur & Boer-programma.

Dierenbescherming uit kritiek op ‘Beter Welzijn’-logo Mora-snacks

Dierenbescherming uit kritiek op ‘Beter Welzijn’-logo Mora-snacks

Al een aantal jaar voert snackmerk Mora het logo ‘Beter Welzijn’ op hun verpakkingen. Vorige week stond het logo centraal in een aflevering van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. De Dierenbescherming, bekend van het ‘Beter Leven’-keurmerk, uitte zich kritisch over Beter Welzijn. Het zou verwarrend zijn voor consumenten...

Omzet voedsel met keurmerk in vier jaar verdubbeld

Omzet voedsel met keurmerk in vier jaar verdubbeld

In vier jaar tijd is de omzet aan voeding met een onafhankelijk gecontroleerd keurmerk voor duurzaamheid in de Nederlandse supermarkten meer dan verdubbeld. Dat meldt onderzoeksbureau IRI naar aanleiding van de publicatie van de meest recente Monitor Keurmerken Retail.