Certificering levensmiddelenfabrikant vaak niet terecht

nvwa

Bij 41 procent van de levensmiddelenproducenten was de certificering niet terecht. Dat blijkt uit een steekproef van de NVWA onder 529 gecertificeerde bedrijven.

Dat staat in een rapport dat minister Kamp naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De NVWA heeft de inspectieresultaten van circa 1950 levensmiddelenproducenten geanalyseerd. Zo'n 90 procent daarvan is gecertificeerd. "Een ruime steekproef hieruit, van 529 gecertificeerde bedrijven, laat zien dat slechts bij 59 procent van de bedrijven terecht sprake is van certificering. Dat wil zeggen dat bij deze bedrijven geen, of slechts geringe overtredingen zijn vastgesteld."

Recidive

Bij 32 procent van de bedrijven bleek sprake van overtredingen goed voor een schriftelijke waarschuwing of één of meerdere boetes, en bij 9 procent bleek stelselmatig van recidive sprake te zijn, aldus het rapport. "Ook hier treden CI’s niet altijd adequaat op en/of nemen geen passende maatregelen; een instrument als onaangekondigde inspecties wordt niet gehanteerd en het ontbreekt ook hier aan uitwisseling van informatie naar de toezichthouder. Uit nadere analyse van het gegevensbestand blijkt dat deze resultaten ook zichtbaar zijn bij de CI’s met het grootste marktaandeel."

Lees ook:

Lees ook
Ruim 200 bedrijven onder verscherpt toezicht NVWA voor overtreden hygiëneregels

Ruim 200 bedrijven onder verscherpt toezicht NVWA voor overtreden hygiëneregels

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) plaatste bijna 200 bedrijven in de categorie ‘retail en ambacht’ tussen 1 januari 2013 en 18 juli 2016 onder verscherpt toezicht vanwege het overtreden van de hygiëneregels. Dat blijkt uit de inspectierapporten die op verzoek van RTL nieuws en foodwatch door de NVWA openbaar zijn gemaakt. Het gaat niet...

Koningsdag 2017: vooral particuliere voedselverkopers in de fout

Koningsdag 2017: vooral particuliere voedselverkopers in de fout

Tijdens Koningsdag controleerden inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de voedselveiligheid op vrijmarkten en bij andere Koningsdagfestiviteiten. Vooral particuliere verkopers gingen de fout in. Dit ging meestal om het onvoldoende verhitten van voedsel. 411 inspecties In totaal voerden de controleurs 411 inspecties uit, zowel...

SMK en GroentenFruit Huis werken samen aan vernieuwing Milieukeur

SMK en GroentenFruit Huis werken samen aan vernieuwing Milieukeur

GroentenFruit Huis en SMK (Stichting Milieukeur) gaan samenwerken aan de vernieuwing van de Milieukeur. De organisaties willen dat de ambities ten aanzien van milieuwinst op zijn minst gelijk blijven en dat de eisen een kwalitatief goed product en economisch verantwoorde teelt mogelijk maken. Verduurzaming De Milieukeur certificatieschema’s voor open...