Certificering levensmiddelenfabrikant vaak niet terecht

16 januari 2015

Bij 41 procent van de levensmiddelenproducenten was de certificering niet terecht. Dat blijkt uit een steekproef van de NVWA onder 529 gecertificeerde bedrijven.

Dat staat in een rapport dat minister Kamp naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De NVWA heeft de inspectieresultaten van circa 1950 levensmiddelenproducenten geanalyseerd. Zo'n 90 procent daarvan is gecertificeerd. "Een ruime steekproef hieruit, van 529 gecertificeerde bedrijven, laat zien dat slechts bij 59 procent van de bedrijven terecht sprake is van certificering. Dat wil zeggen dat bij deze bedrijven geen, of slechts geringe overtredingen zijn vastgesteld."

Recidive

Bij 32 procent van de bedrijven bleek sprake van overtredingen goed voor een schriftelijke waarschuwing of één of meerdere boetes, en bij 9 procent bleek stelselmatig van recidive sprake te zijn, aldus het rapport. "Ook hier treden CI’s niet altijd adequaat op en/of nemen geen passende maatregelen; een instrument als onaangekondigde inspecties wordt niet gehanteerd en het ontbreekt ook hier aan uitwisseling van informatie naar de toezichthouder. Uit nadere analyse van het gegevensbestand blijkt dat deze resultaten ook zichtbaar zijn bij de CI’s met het grootste marktaandeel."

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?