‘Champignon is gezond alternatief’

8 mei 2014

DEN BOSCH - Champignons moeten 'hoger' op de menukaart komen. Onze ‘winnovaties’ bieden een duurzaam, smaakvol en gezond alternatief, óók als zoutvervanger. Dat zei Jan Klerken van Scelta Mushrooms, tijdens het EVMI-symposium Innoveren in de voedingsmiddelenindustrie.

Champignons en champignon-onderdelen als de champignonvoetjes, zorgen voor umami, de vijfde smaak na zout, zoet, zuur en bitter. Het is een honderd procent natuurlijke smaakversterker die andere smaken beter tot hun recht laten komen, stelt Klerken.

Zoutreductie

Zo is volgens hem bijvoorbeeld in brood een zoutreductie tot 50 procent mogelijk, zonder in te boeten aan smaak. Bij Lay’s paprikachips wordt champignonpoeder van Scelta gebruikt als natuurlijke smaakversterker.

Het champignonpoeder en –concentraat, dat ook kan dienen als vervanger van msg (mononatriumglutamaat), wordt geproduceerd in de fabriek in Belfeld. “Dat gebeurt nu voor het zesde jaar. Dit jaar wordt er voor het eerst geld mee verdiend”, zei Klerken.

Claim 'gedoogd'

Scelta Mushrooms heeft verder Murill-capsules ontwikkeld. “Deze ondersteunen het immuunsysteem en bevatten betaglucaan die de aanmaak van witte bloedlichaampjes versterkt. Deze claims worden ‘gedoogd’ door EFSA. Ze laten het dus verkopen”, vertelde hij. “Positieve bijwerking is dat het onder invloed van UV-licht omgezet wordt in vitamine D.”

Oorspronkelijk werd de stof aan veevoer toegevoegd, maar het kan ook als ingrediënt in brood gebruikt worden met dezelfde gezondheidseffecten, bijvoorbeeld voor ouderen.

Vorig jaar werd in het Scelta Institute project Eatwell gestart waarbij diverse partners streven naar gezonde voeding en gezondere eetgewoonten. Onderdeel hiervan is Kokkerelli Kids University van Scelta Mushrooms, om kinderen op een speelse manier met voeding in contact te brengen.

Fingerfoodballs

Het bedrijf kwam ook met Ecopouch (stazakken met ongekoeld houdbare champignons) en Sexy snacks (vegetarische snacks onder de naam Snex) zoals Fingerfoodballs. Deze bitterbalachtige snackalternatieven met groentevulling konden na afloop van het symposium ook geproefd worden.

Klerken zet zich ervoor in om van reststromen mooie producten te maken om van de reststromen die dan weer vrijkomen, bijvoorbeeld compost, ook weer te verwaarden. “Zo is van ‘champost’ weer olie te maken. Leuk dat het kan, al is dit financieel nog niet haalbaar”, gaf hij aan.

De Scelta-champignons zijn wereldwijd uitgevlogen naar 51 landen. Het bedrijf is zo trots op de Nederlandse champignons dat zij niet meer onder de aandacht gebracht worden als mushrooms maar als Dutchrooms.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?