‘Champignon is gezond alternatief’

DEN BOSCH - Champignons moeten 'hoger' op de menukaart komen. Onze ‘winnovaties’ bieden een duurzaam, smaakvol en gezond alternatief, óók als zoutvervanger. Dat zei Jan Klerken van Scelta Mushrooms, tijdens het EVMI-symposium Innoveren in de voedingsmiddelenindustrie.

Champignons en champignon-onderdelen als de champignonvoetjes, zorgen voor umami, de vijfde smaak na zout, zoet, zuur en bitter. Het is een honderd procent natuurlijke smaakversterker die andere smaken beter tot hun recht laten komen, stelt Klerken.

Zoutreductie

Zo is volgens hem bijvoorbeeld in brood een zoutreductie tot 50 procent mogelijk, zonder in te boeten aan smaak. Bij Lay’s paprikachips wordt champignonpoeder van Scelta gebruikt als natuurlijke smaakversterker.

Het champignonpoeder en –concentraat, dat ook kan dienen als vervanger van msg (mononatriumglutamaat), wordt geproduceerd in de fabriek in Belfeld. “Dat gebeurt nu voor het zesde jaar. Dit jaar wordt er voor het eerst geld mee verdiend”, zei Klerken.

Claim 'gedoogd'

Scelta Mushrooms heeft verder Murill-capsules ontwikkeld. “Deze ondersteunen het immuunsysteem en bevatten betaglucaan die de aanmaak van witte bloedlichaampjes versterkt. Deze claims worden ‘gedoogd’ door EFSA. Ze laten het dus verkopen”, vertelde hij. “Positieve bijwerking is dat het onder invloed van UV-licht omgezet wordt in vitamine D.”

Oorspronkelijk werd de stof aan veevoer toegevoegd, maar het kan ook als ingrediënt in brood gebruikt worden met dezelfde gezondheidseffecten, bijvoorbeeld voor ouderen.

Vorig jaar werd in het Scelta Institute project Eatwell gestart waarbij diverse partners streven naar gezonde voeding en gezondere eetgewoonten. Onderdeel hiervan is Kokkerelli Kids University van Scelta Mushrooms, om kinderen op een speelse manier met voeding in contact te brengen.

Fingerfoodballs

Het bedrijf kwam ook met Ecopouch (stazakken met ongekoeld houdbare champignons) en Sexy snacks (vegetarische snacks onder de naam Snex) zoals Fingerfoodballs. Deze bitterbalachtige snackalternatieven met groentevulling konden na afloop van het symposium ook geproefd worden.

Klerken zet zich ervoor in om van reststromen mooie producten te maken om van de reststromen die dan weer vrijkomen, bijvoorbeeld compost, ook weer te verwaarden. “Zo is van ‘champost’ weer olie te maken. Leuk dat het kan, al is dit financieel nog niet haalbaar”, gaf hij aan.

De Scelta-champignons zijn wereldwijd uitgevlogen naar 51 landen. Het bedrijf is zo trots op de Nederlandse champignons dat zij niet meer onder de aandacht gebracht worden als mushrooms maar als Dutchrooms.

Lees ook:

Meer over
Lees ook

‘Wake-Up Call’ tijdens symposium EVMI Food Top 100

DOETINCHEM - Ondernemers hebben een ‘Wake-Up Call’ nodig. Dat stellen Jan-Henk Bouman en Wim van Rooijen van Fountainheads. Zij spreken op het EVMI-symposium ‘Innoveren in de voedingsmiddelenindustrie’ op dinsdag 6 mei bij HAS Hogeschool in Den Bosch. Ze bieden ondernemers een niet alledaagse kijk in de toekomst. Niet de grootste, sterkste of meest intelligente organisaties of organismen zullen overleven, maar diegenen die zich het snelst en het best aanpassen aan (nieuwe) omstandigheden of veranderingen, stellen zij. Sneltreinvaart ‘Aanjagers’ Bouman en Van Rooijen geven in een sneltreinvaart...

EVMI organiseert Food Top 100

DEN BOSCH - EVMI presenteert 6 mei de nieuwe Food Top 100, een ranglijst van de 100 grootste Nederlandse voedingsmiddelenbedrijven. De lijst wordt onthuld tijdens het symposium Innoveren in de voedingsmiddelenindustrie dat wordt georganiseerd samen met HAS Hogeschool. Het is de derde keer dat de Food Top 100 wordt gepubliceerd. Net als bij de eerdere edities wordt de ranglijst samengesteld door dr. ir. Onno van Bekkum, eigenaar van adviesbureau Co-Op Champions. Dit jaar is voor de samenstelling van de Food Top 100 gekozen voor een wat andere opzet dan voorgaande edities. Alleen Nederlandse bedrijven...