Checklist voor verantwoorde duurzaamheidsreclames gelanceerd
BvA netwerk van merkleiders lanceert de Gids voor Duurzaamheidsclaims met bijbehorende Checklist. Met deze gids wil bvA marketeers en hun bureaus ondersteunen bij het maken van verantwoorde reclame op het gebied van duurzaamheid.
BvA wil dat merken een belangrijke rol kunnen spelen om duurzame keuzes te stimuleren bij de consument. De gids sluit aan bij deze visie. “Merken kunnen en willen steeds vaker bijdragen aan duurzaam gedrag en daarover communiceren”, zegt Henriette van Swinderen, Directeur van bvA. “Maar tot nu toe waren de regels niet altijd duidelijk, waardoor adverteerders terughoudend werden.” De nieuwe gids licht de huidige regelgeving toe en geeft praktische voorbeelden om duidelijkheid te geven over wat wel en niet kan. “Zo weten adverteerders op welke manier zij hun duurzaamheidsreclame moeten onderbouwen en kunnen consumenten vertrouwen op de reclame die zij te zien krijgen.”
Urgent voor consumenten en merken
De Reclame Code Commissie ziet een groeiend aantal klachten over duurzaamheidsclaims. Daarom geeft de gids duidelijke richtlijnen. Aan de hand van 6 principes worden de regels in detail uitgelegd en geïllustreerd met voorbeelden uit de Nederlandse praktijk. Voor een snel overzicht van de regels is een praktische checklist toegevoegd. Marketeers, bureaus en andere betrokkenen in het marketingproces kunnen zo de belangrijkste valkuilen vermijden.
Code voor Duurzaamheidsreclame
Recent is de Milieu Reclame Code gemoderniseerd naar Code voor Duurzaamheidsreclame, met extra handvatten voor reclame over duurzaamheid. De code is in lijn met de Leidraad Duurzaamheidsclaims van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). De gids helpt merken bij een goede naleving van de in Nederland geldende regels. De Checklist Duurzaamheidsreclame uit de gids is ook los beschikbaar voor niet bvA-leden.
Inspelend op deze ontwikkelingen is recent de Milieu Reclame Code gemoderniseerd naar Code voor Duurzaamheidsreclame die extra handvatten biedt voor reclame over duurzaamheid. Deze code is in lijn met de Leidraad Duurzaamheidsclaims van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). Om merken te helpen bij een goede naleving van alle in Nederland geldende regels voor duurzaamheidsreclame is deze gids gelanceerd. De Checklist voor Duurzaamheidsclaims uit de gids is ook los beschikbaar voor niet bvA-leden en hier te bekijken.
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Komt er een Europees label voor duurzaam voedsel?
Het moet makkelijker worden om de milieu-impact van producten te vergelijken, vinden het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen University & Research (WUR). Wat daarbij zou kunnen helpen is een eenduidig Europees eco-label. De eerste stappen hiervoor zijn gezet.
Eén ecolabel voor duurzaamheid voedingsmiddelen
In Den Haag vond op 16 februari de eerste internationale conferentie plaats over de ontwikkeling van één Europees ecolabel voor duurzaamheid van voeding. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen University & Research (WUR) nemen alvast de eerste stappen.
Food Technology: Duurzaamheid in praktijk brengen in de productieketen
Bij duurzame voedselproductie wordt gebruik gemaakt van processen en systemen die een lage CO2-voetafdruk hebben, economisch efficiënt zijn, veilig zijn, energie en natuurlijke hulpbronnen behouden en rekening houden met wat er in de toekomst nodig is. Duurzaamheid is essentieel in de hele voedselproductieketen, omdat inefficiënties op het ene gebied...