Chefkok ontwikkelt app voor mensen met smaakverlies

Smaakpupil

Chefkok Michael van ’t Hoff lanceert de app Smaakpupil, een methode voor mensen die last hebben van smaakverlies. Via deze app krijgen zij advies over het toevoegen van smaakmakers aan de maaltijd, die helpen bij verbetering van de smaakprikkels en eetlust.

De app is bedoeld voor mensen die kampen met smaakverlies door ziekte, medische behandeling of ouderdom. Door een persoonlijk profiel in een mobiele app in te vullen, krijgen zij bij iedere maaltijd een advies om smaak, geur of mondgevoel toe te voegen. Dit gebeurt op basis van persoonlijke voorkeuren, gestel, ziektebeeld, dieet en allergieën.

Experimenteren met maaltijden

Van ’t Hoff werkte op de afdeling oncologie in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. “Om patiënten met smaakverlies te helpen het plezier in eten terug te vinden, begon ik te experimenteren met het toevoegen van verschillende smaakmakers aan de maaltijden. Ik merkte dat door het toevoegen van een nieuwe smaakprikkel, geur of structuur aan de maaltijd de smaakbeleving van de patiënten vooruitging, de eetlust verbeterde en men gezonder ging eten,” vertelt hij in een persbericht.

Onderzoekspanel

Met behulp van het strategisch bureau Doordacht uit Bodegraven ontwikkelde hij deze methode tot het hulpmiddel Smaakpupil, dat individueel gebruikt kan worden maar ook op grotere schaal is toe te passen in zorginstellingen. Op dit moment zoekt de ontwikkelaar mensen voor een onderzoekspanel, die na een intake individueel aan de slag gaan met de methode en hun ervaringen willen delen. Inschrijven hiervoor kan tot 31 januari op smaakpupil.nl.

 

Thema's
Lees ook
Meesterkok Angélique Schmeinck presenteert twee lupine smaakmindmaps

Meesterkok Angélique Schmeinck presenteert twee lupine smaakmindmaps

Donderdag 10 februari was het Wereld Peulvruchten Dag. Tijdens een webinar georganiseerd door Slow Food Youth Network en Lekker Lupine presenteerde meesterkok Angélique Schmeinck twee lupine smaakmindmaps. Speciaal voor de lezers van EVMI zijn de smaakmindmaps hier te bekijken.

WUR en FarmersDirect Coffee lanceren CO2-calculator die klimaatafdruk koffie berekent

WUR en FarmersDirect Coffee lanceren CO2-calculator die klimaatafdruk koffie berekent

Koffiebedrijf FarmersDirect Coffee ontwikkelt in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) de eerste CO2-calculator die de klimaatafdruk van de koffieketen specifieert. De calculator combineert de CO2-impact voor elk onderdeel van de keten en maakt zo inzichtelijk hoe duurzaam de koffie is geproduceerd.

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.