Chefkok ontwikkelt app voor mensen met smaakverlies

Smaakpupil

Chefkok Michael van ’t Hoff lanceert de app Smaakpupil, een methode voor mensen die last hebben van smaakverlies. Via deze app krijgen zij advies over het toevoegen van smaakmakers aan de maaltijd, die helpen bij verbetering van de smaakprikkels en eetlust.

De app is bedoeld voor mensen die kampen met smaakverlies door ziekte, medische behandeling of ouderdom. Door een persoonlijk profiel in een mobiele app in te vullen, krijgen zij bij iedere maaltijd een advies om smaak, geur of mondgevoel toe te voegen. Dit gebeurt op basis van persoonlijke voorkeuren, gestel, ziektebeeld, dieet en allergieën.

Experimenteren met maaltijden

Van ’t Hoff werkte op de afdeling oncologie in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. “Om patiënten met smaakverlies te helpen het plezier in eten terug te vinden, begon ik te experimenteren met het toevoegen van verschillende smaakmakers aan de maaltijden. Ik merkte dat door het toevoegen van een nieuwe smaakprikkel, geur of structuur aan de maaltijd de smaakbeleving van de patiënten vooruitging, de eetlust verbeterde en men gezonder ging eten,” vertelt hij in een persbericht.

Onderzoekspanel

Met behulp van het strategisch bureau Doordacht uit Bodegraven ontwikkelde hij deze methode tot het hulpmiddel Smaakpupil, dat individueel gebruikt kan worden maar ook op grotere schaal is toe te passen in zorginstellingen. Op dit moment zoekt de ontwikkelaar mensen voor een onderzoekspanel, die na een intake individueel aan de slag gaan met de methode en hun ervaringen willen delen. Inschrijven hiervoor kan tot 31 januari op smaakpupil.nl.

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
WUR: Too Good To Go is effectief instrument tegen voedselverspilling

WUR: Too Good To Go is effectief instrument tegen voedselverspilling

Met de app Too Good To Go kunnen consumenten een Magic Box kopen. Deze is gevuld met voedingsmiddelen die de winkelier anders weggooit. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat de kopers ongeveer 90 procent van de inhoud van deze box consumeren.

Nieuwe app Foodned combineert data van alle foodbedrijven

Nieuwe app Foodned combineert data van alle foodbedrijven

Een rugzakkoerier bezorgt je bestelde maaltijd. De supermarkt helpt je met persoonlijk voedingsadvies. In de bedrijfskantine haal je snel een broodje. “Voeding draait vooral om gemak, waardoor we de regie over ons eten bij bedrijven leggen”, zegt Raymond Schneider, oprichter en mede-eigenaar van Foodned.

App moet verleidingen bestrijden waaraan diabetici blootstaan

Diabetes-patiënten kunnen binnenkort in een virtuele supermarkt oefenen in het maken van gezondere keuzes. Speciaal voor patiënten met diabetes type 2 ontwikkelen communicatiewetenschappers en psychologen van de Universiteit van Amsterdam en het VUmc een app waarmee diabetici in een virtual reality-winkel boodschappen kunnen doen. Dat meldt de UvA op de website. Het Diabetes Fonds en ZonMw financieren het project. Het is de bedoeling dat de onderzoekers bij gezonde volwassenen, volwassenen met prediabetes en met diabetes type 2 in kaart brengen welke rol externe en interne afleidingen (zoals achtergrondmuziek...