Chefkok ontwikkelt app voor mensen met smaakverlies

17 januari 2022 Redactie Food

Chefkok Michael van ’t Hoff lanceert de app Smaakpupil, een methode voor mensen die last hebben van smaakverlies. Via deze app krijgen zij advies over het toevoegen van smaakmakers aan de maaltijd, die helpen bij verbetering van de smaakprikkels en eetlust.

De app is bedoeld voor mensen die kampen met smaakverlies door ziekte, medische behandeling of ouderdom. Door een persoonlijk profiel in een mobiele app in te vullen, krijgen zij bij iedere maaltijd een advies om smaak, geur of mondgevoel toe te voegen. Dit gebeurt op basis van persoonlijke voorkeuren, gestel, ziektebeeld, dieet en allergieën.

Experimenteren met maaltijden

Van ’t Hoff werkte op de afdeling oncologie in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. “Om patiënten met smaakverlies te helpen het plezier in eten terug te vinden, begon ik te experimenteren met het toevoegen van verschillende smaakmakers aan de maaltijden. Ik merkte dat door het toevoegen van een nieuwe smaakprikkel, geur of structuur aan de maaltijd de smaakbeleving van de patiënten vooruitging, de eetlust verbeterde en men gezonder ging eten,” vertelt hij in een persbericht.

Onderzoekspanel

Met behulp van het strategisch bureau Doordacht uit Bodegraven ontwikkelde hij deze methode tot het hulpmiddel Smaakpupil, dat individueel gebruikt kan worden maar ook op grotere schaal is toe te passen in zorginstellingen. Op dit moment zoekt de ontwikkelaar mensen voor een onderzoekspanel, die na een intake individueel aan de slag gaan met de methode en hun ervaringen willen delen. Inschrijven hiervoor kan tot 31 januari op smaakpupil.nl.

 

Dit artikel verscheen eerder op: Voeding Nu

Altijd op de hoogte blijven?