Chileense markt open voor Europees rundvlees

Europese rundvleesproducenten kunnen weer naar Chili exporteren. Door specifieke eisen van de Chileense wetgeving was lange tijd niet mogelijk. De wet in Chili schrijft een specifieke nomenclatuur en indeling van geslachte runderen voor. Deze verschillen van die in de Europese Unie. Doordat de Chileense overheid de eisen heeft aangepast, is export vanuit de Europese Unie weer mogelijk.

Rundvleesexport

Chili is geen gangbare bestemming is voor rundvlees, omdat het land zelf een grote rundvleesexporteur is. De Europese Unie wilde de Chileense rundvleesmarkt toch openen, omdat Europees rundvlees op steeds meer exportbestemmingen terechtkomt.

In 2016 steeg de export van rundvlees van de Europese Unie met 17,9 procent tot bijna 703.000 ton. Ongeveer 10 procent ging naar Turkije. De belangrijkste bestemmingen daarna waren Hong Kong, Libanon en Israël. Er werd bijna 334.000 ton rundvlees geïmporteerd, met Brazilië als voornaamste toeleverancier gevolgd door Uruguay en Argentinië.

Lees ook:

Lees ook
‘Groei Chinese vleesconsumptie is niet oneindig’

‘Groei Chinese vleesconsumptie is niet oneindig’

Een steeds groter deel van de omzet van Nederlandse voedselproducenten komt uit het buitenland. Vooral de vleesindustrie zoekt meer naar buitenlandse afzetmarkten, nu steeds meer Europeanen vlees associëren met uitstoot en ongezond voedsel. Maar ook aan de groei in buitenlandse markten zal een einde komen, waarschuwt een rapport van ABN Amro. Vooral...

De branche in cijfers

De branche in cijfers

Dit najaar kwam branchevereniging FNLI met hun jaarlijkse monitor voor de levensmiddelenindustrie. Die laten een stabiele branche zien, maar wel een waarin de groei een klein beetje lijkt te haperen. Na een aantal jaar forse groei is de productie in de levensmiddelensector afgelopen jaar gestabiliseerd. In 2018 bedroeg de totale productiewaarde van...

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

Novel Foods zijn volgens de definitie ‘voedingsmiddelen die vóór 15 mei 1997 niet in significante mate door de mens in de EU werden geconsumeerd’ – onder meer insecten, algen en kweekvlees vallen in deze categorie. Deze voedingsmiddelen worden onderworpen aan verschillende veiligheidsevaluaties. Jaap Kluifhooft, consultant...