China stimuleert vestiging Nederlandse foodbedrijven

27 maart 2015

Nederlandse bedrijven en organisaties kunnen zich onder aantrekkelijke voorwaarden in Beijing. Ze kunnen dan een rol spelen bij de ontwikkeling van een moderne en technologisch hoogwaardige voedselproductie voor de Chinese hoofdstad.

Dat is afgesproken in een Memorandum of Understanding (MoU), 24 maart ondertekend in China in bijzijn van premier Rutte.

Partijen in de overeenkomst zijn het Holland Center, een recent opgericht samenwerkingsverband om het succesvol zakendoen in China te vergroten, en China Development Orient (CDO), dochter van de China Development Bank.

Qinglong Lake

De Nederlandse bedrijven kunnen zich vestigen in Qinglong Lake, in de buitenring van Beijing op 25 km afstand van het stadscentrum. Het gebied is 50 km2 groot en wordt in twee fasen ontwikkeld. De eerste fase gaat nog dit jaar van start.

Beijing heeft 22 miljoen inwoners en moet 80 procent van haar voedsel aanvoeren van buiten de stad. Doel is de komende jaren de eigen productie op te voeren van 20 naar 30 procent en tegelijkertijd een slag te maken in voedselkwaliteit en -veiligheid. Juist daarvoor wordt samenwerking gezocht met het Nederlandse bedrijfsleven. Wageningen UR is gevraagd mee te denken over de inrichting van het gebied, dat een mix moet worden van wonen, recreëren en produceren. Opdracht daarbij is thema’s als gezondheid, lifestyle, technologie en welbevinden vloeiend in elkaar over te laten lopen.

Lees ook:

Ploumen opent Holland Center in China (29 oktober 2014)

Altijd op de hoogte blijven?