Chiquita verduurzaamt de containervloot

Chiquita - Behind the blue sticker - png 4096x2160

Chiquita heeft 65 procent van haar containervloot vernieuwd. Dit zorgt voor een elektriciteitsbesparing van 34 miljoen kilowattuur per jaar en een jaarlijkse reductie van 17.000 ton CO2-uitstoot.

Een van de belangrijkste manieren voor Chiquita om energie te besparen en duurzaamheid te verbeteren, is het vernieuwen van de koelsystemen voor bananen, waarbij gekoelde containers de belangrijkste componenten zijn in de supply chain-logistiek van bananen. Daarom is het management in 2009 begonnen aan een uitgebreid programma voor gekoelde containerupgrades.

De nieuwe containers hebben de volgende voordelen:

  • Ze hebben minder energie nodig.
  • Ze zijn uitgerust met duurzame koelmiddelen
  • Het isolatiemateriaal leidt tot minder CO2-emissie.

Tussen januari 2015 en eind 2017 verving Chiquita 4.570 oudere containers. Voor 2015 waren al 7.000 containers vervangen. Ondanks een toename van 25 procent van het totale aantal containers, verminderde Chiquita het elektriciteitsverbruik met 11 procent. De impact van deze vlootvernieuwing is aanzienlijk: per nieuwe container realiseert Chiquita een energiebesparing van wel 35 procent in vergelijking met de oude containers.

Daarnaast bespaart Chiquita energie door gebruik te maken van de Quest-software. Deze software schakelt de containercompressor automatisch uit zonder de kwaliteit van het opgeslagen fruit te beïnvloeden: 58 procent energiebesparing in vergelijking met de oudere eenheden.

Als gevolg van deze verbeteringen is een elektriciteitsbesparing bereikt van 34 miljoen kilowattuur per jaar. Op het gebied van duurzaamheid leidt dit tot een jaarlijkse reductie van 17.000 ton CO2-uitstoot.

 
Lees ook
Planbureau leefomgeving wil herziening aanpak eiwittransitie

Planbureau leefomgeving wil herziening aanpak eiwittransitie

Het PBL beschouwt in nieuw beleid consumptiegedrag als uiting van sociaal-culturele routines. Het bureau adviseert dus om pogingen om de Nederlandse consument meer plantaardig te laten eten te richten op een aantal situaties, zoals thuis koken en uit eten. Hierbij wil het planbureau actief verschillende actoren betrekken, van influencers tot horeca...

Microalgen lijken waardevolle bron omega-3-vetzuren

Microalgen lijken waardevolle bron omega-3-vetzuren

Duitse wetenschappers vergeleken verschillende wijzen van microalgen-productie met gekweekte en gevangen vis. De vergelijking richtte zich op voedingswaarde en duurzaamheidsaspecten zoals uitstoot van CO2. Zij concludeerden dat microalgen op de meeste gebieden vergelijkbaar of iets beter presteerden dan vis.

Hoe maken we voedsel nog duurzamer en gezonder?

Hoe maken we voedsel nog duurzamer en gezonder?

Ons voedsel zit steeds slimmer in elkaar. Dierlijke eiwitten worden vervangen door plantaardige, suikers door laagcalorische zoetstoffen en kunstmatige smaakstoffen door natuurlijke alternatieven. Welke innovatieve, functionele ingrediënten maken on voedsel in de toekomst nog lekkerder en gezonder? En welke andere innovaties kunnen ons voedsel transformeren...