Chocola proeven met de oren

AMSTERDAM - Côte d’Or heeft met een testpanel van vrouwen een experiment uitgevoerd om chocolade nog meer te laten beleven.

Honderden vrouwen hadden afgelopen weken gereageerd op een oproep om deel te nemen aan het experiment. Tijdens de test kregen de vrouwen een hoofdtelefoon op, waarbij ze chocolade proefden terwijl ze Soundbites ondergingen.

Zintuigen prikkelen
De Soundbites bestonden uit een speciaal ontwikkelde auditieve tour, die bedoeld is om alle zintuigen te prikkelen.

'Het proeven van chocolade is een multi-sensorische ervaring', zegt chocolade-expert Jean Aposolou van de chocoladefabrikant. 'Je moet als het ware al je zintuigen gebruiken om de echte smaak te kunnen ontdekken.'

Drukte en stress zorgen volgens Côte d’Or voor overbelasting van wat mensen voelen, zien, ruiken, horen en proeven, waardoor minder bewust kan worden geproefd.

Verhalenverteller
Via de Soundbites was het de bedoeling dat de proefpersonen meer van de chocolade proeven en dus ook meer genieten. Sfeervolle muziek en een Afrikaanse verhalenverteller lieten, zo stelt Côte d’Or na afloop, vrijwel alle vrouwen bewuster proeven.

Proefpersoon Henriette Tichelaar: 'Het viel me vooral op dat ik me veel bewuster werd van al mijn zintuigen. De smaakbeleving was daardoor bewuster.'

'Ik voelde de warmte op mijn tong en het leek alsof ik ook echt de cacaobonen proefde', reageerde Marloes Rienstra.

Afsluiten
Volgens psycholoog Rob Wijsbek, die het experiment begeleidde, werkt het doordat de muziek de personen afsluit van andere prikkels.

'De geleide meditatie met de aantrekkelijke stem en het auditieve avontuur zorgen ervoor dat je zintuigen één voor één worden opengezet.'

Onderga de soundbites

Lees ook:
Chocoladefeest van start in Amsterdam (9 november 2009) 

Mánnen zijn de 'choco-holics' onder ons (30 september 2009)

Haardgeur verleidt tot kopen bockbier (29 september 2009)

Gezocht: vrouwen die elke dag chocola willen eten (28 juli 2009)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over chocolade