Christie’s veilt ruimtewijn

CANISTER-PETRUS-NoBLUE-Small-768x576

Bij veilinghuis Christie’s is een bijzondere fles wijn te koop. De wijn is namelijk in de ruimte gerijpt.

De fles wijn, een Pétrus uit 2000 gemaakt van merlot-druiven, is eigendom van Space Cargo Unlimited. Dat bedrijf stuurde op 2 november 2019 in totaal twaalf van deze flessen naar het International Space Station. Na een verblijf in de ruimte van bijna 440 dagen, werden de flessen wijn begin dit jaar weer naar de aarde gehaald. De wijn is dus zo’n 14 maanden in gewichtsloze toestand gerijpt.

De fles wijn wordt geveild samen met een fles ‘gewone’ op aarde gerijpte Pétrus 2000, zodat de koper de wijnen met elkaar kan vergelijken. Afgelopen maart testten wetenschappers en wijnproevers de ruimtewijn al, waaronder ook journalist Jane Anson. “Ik vind het moeilijk om te zeggen of hij beter of slechter was”, zo liet ze aan de BBC weten, “Maar hij was absoluut anders.”

Christie’s verwacht de fles ruimtewijn (samen met de fles op aarde gerijpte wijn) te veilen voor circa 830.000 euro.

Thema's
Meer over
Lees ook
ESA wil vlees kweken in de ruimte

ESA wil vlees kweken in de ruimte

Ruimtevaartorganisatie ESA wil onderzoeken of het mogelijk is om vlees te kweken in de ruimte. Het onderzoek is belangrijk voor eventuele toekomstige lange ruimtemissies.

Argentijnse wijnmaker laat wijn rijpen op bodem Atlantische Oceaan

Argentijnse wijnmaker laat wijn rijpen op bodem Atlantische Oceaan

De Argentijnse wijnmakers Wapisa hebben hun wijn laten rijpen op de bodem van de oceaan. September 2019 plaatsten ze de eerste lading op verschillende dieptes op de oceaanbodem. Negen maanden later haalden duikers deze weer naar boven.

Twaalf flessen Bordeaux keren terug uit de ruimte

Twaalf flessen Bordeaux keren terug uit de ruimte

Na twaalf maanden in de ruimte landde woensdag 13 januari een SpaceX-ruimtecapsule met daarin 12 flessen Bordeaux in de Golf van Mexico. Experts zijn benieuwd wat de effecten van de ruimtereis op de wijn zijn. Eind februari is er een proeverij.