Christie’s veilt ruimtewijn

CANISTER-PETRUS-NoBLUE-Small-768x576

Bij veilinghuis Christie’s is een bijzondere fles wijn te koop. De wijn is namelijk in de ruimte gerijpt.

De fles wijn, een Pétrus uit 2000 gemaakt van merlot-druiven, is eigendom van Space Cargo Unlimited. Dat bedrijf stuurde op 2 november 2019 in totaal twaalf van deze flessen naar het International Space Station. Na een verblijf in de ruimte van bijna 440 dagen, werden de flessen wijn begin dit jaar weer naar de aarde gehaald. De wijn is dus zo’n 14 maanden in gewichtsloze toestand gerijpt.

De fles wijn wordt geveild samen met een fles ‘gewone’ op aarde gerijpte Pétrus 2000, zodat de koper de wijnen met elkaar kan vergelijken. Afgelopen maart testten wetenschappers en wijnproevers de ruimtewijn al, waaronder ook journalist Jane Anson. “Ik vind het moeilijk om te zeggen of hij beter of slechter was”, zo liet ze aan de BBC weten, “Maar hij was absoluut anders.”

Christie’s verwacht de fles ruimtewijn (samen met de fles op aarde gerijpte wijn) te veilen voor circa 830.000 euro.

Thema's
Meer over
Lees ook
Biergist heeft wijngist als voorouder

Biergist heeft wijngist als voorouder

Door het genoom van 47 soorten gist te ontcijferen ontdekten biochemici van de universiteit van Rochester, New York, dat biergist nauw verwant is met wijngist. Dat bericht Nature. Vele biersoorten, zoals pils en de Engelse bitters, worden gebrouwen met brouwersgist, Saccharomyces cerevisiae. Ondergistende bieren, zoals Belgische abdijbieren...

Europese Commissie gaat groente-, fruit- en wijndata documenteren

Europese Commissie gaat groente-, fruit- en wijndata documenteren

De Europese Commissie gaat twee nieuwe marktobservatoria toevoegen aan haar database. Voor groente & fruit, en wijnproducten komt straks een overzicht online met data, marktanalyses en voorspellingen. Het doel van de observatoria is dat producenten meer inzicht krijgen in hun markt. De EU wil zo meer transparantie in haar key-sectoren van de agricultuur....

Franse wijnboeren keren biologische teelt de rug toe

Franse wijnboeren keren biologische teelt de rug toe

"Biologisch kun je niet duurzaam meer noemen," zegt Bernard Farges van het Conseil interprofessionnel du vin de Bordeaux (CIVB). Het bommetje van die uitspraak ging vorige maand af, toen Farges zei dat de nodige wijnbouwers stoppen met biologische teelt en terug willen keren naar een meer gangbare vorm van druiventeelt. Waarom?...