‘Coca-Cola maakt 3400 vervuilende wegwerpflessen per seconde’

lege cola fles

Greenpeace startte 2 oktober een wereldwijde campagne tegen Coca-Cola. De milieuorganisatie zegt dat Coca-Cola "bij uitstek verantwoordelijk is" voor het vele wegwerpplastic in de oceanen, schrijft Trouw.

Door Cécile Janssen - Foodlog

Vorige maand ging Greenpeace op een Filipijns strand plastic afval te lijf. Een week lang verzamelden vrijwilligers al het plastic afval op het - kunstmatige - strand van Freedom Island, dat zich ontwikkeld heeft tot een belangrijke trekvogelhabitat. De vrijwilligers sorteerden daarna het afval, om vast te stellen waar het meeste afval uit bestaat en wie de grootste vervuilers zijn. Nestlé, Unilever en het Indonesische PT Torabika Mayora bleken de bron van het meeste afval, schrijft Treehugger. Het meest gevonden soort afval waren de zakjes en zakken waar chips, noedels, levensmiddelen en was- en verzorgingsproducten in verkocht worden. Goedkope, maar niet te recyclen verpakkingen. In tegenstelling tot plastic flessen, die juist wel te recyclen kunnen zijn en daarom een zekere waarde vertegenwoordigen.

Juist het niet gebruik maken van die factor verwijt Greenpeace die andere grote levensmiddelenproducent, Coca-Cola. "Coca Cola heeft geen voornemens, geen beleidsdoelen of agenda om de productie van plastic wegwerpflessen te verminderen", zegt Greenpeace in Trouw. "Het bedrijf stelt korte-termijn-winst boven duurzaamheid, aldus een rapport dat vandaag internationaal openbaar wordt gemaakt. Coca-Cola probeert volgens Greenpeace op alle mogelijke manieren succesvolle statiegeldsystemen te saboteren en verzuimt de eigen marktpositie te gebruiken om de frisdrankbranche tot volledig recyclebare verpakkingen te brengen."

De milieuorganisatie vroeg voor het rapport frisdrankproducenten wereldwijd om een opgave van hun plastic verpakkingen. Het hoofdkantoor van Coca-Cola in de VS bleek als enige de gegevens niet te willen verstrekken. Toch achterhaalde Greenpeace dat Coca-Cola wereldwijd in 2016 zo’n 110 miljard wegwerpplastic flessen produceerde, "oftewel 3400 per seconde." Met de campagne wil Greenpeace de frisdrankproducent bewegen "zo snel mogelijk te stoppen met de productie van wegwerpplastic." Coca-Cola zegt dat inmiddels circa 40% van zijn flessen recyclebaar zou zijn; volgens Greenpeace slaat die 40% echter alleen op Nederland. "Mondiaal wordt slechts zeven procent van de flessen van hergebruikt of hernieuwbaar materiaal gemaakt," klinkt het in Trouw.

Coca-Cola lag al eerder onder vuur vanwege zijn weggooiflessen. In een reactie geeft het frisdrankbedrijf toe dat "vanuit productie en logistiek oogpunt herbruikbare verpakkingen in moderne economieën niet de voorkeur hebben", schrijft Trouw. Volgens Coca-Cola is zwerfvuil een consumentenprobleem.

Foto: Michael Coghlan, Flickr

Lees ook
Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

De plastic handgrepen van multiverpakkingen frisdrank en water in de supermarkt gaan verdwijnen. Albert Heijn, Jumbo, Coca-Cola in Nederland, en Vrumona hebben besloten om hier mee te stoppen.

ILT legt dwangsom op om invoering statiegeld op blikjes af te dwingen

ILT legt dwangsom op om invoering statiegeld op blikjes af te dwingen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wil de invoering van statiegeld op blikjes op 1 januari 2023 afdwingen met een dwangsom. Hiermee reageert de ILT op het bericht van het Afvalfonds Verpakkingen dat zij de invoering uit stellen tot april 2023.

Nieuwe operationeel directeur Plastic Pact NL

Nieuwe operationeel directeur Plastic Pact NL

Plastic Pact NL heeft een nieuwe operationeel directeur. Sinds 1 juli vervult Carlijn Röell deze rol. Samen met de aangesloten bedrijven en organisaties gaat zij zich inzetten voor het sluiten van de kringloop van plastic verpakkingen en eenmalige plastic producten in Nederland.