Coca-Cola schikt in benzeen-affaire

ATLANTA - Coca-Cola heeft de samenstelling van de frisdranken Vault Zero en Fanta Pineapple in Amerika veranderd. Het bedrijf wil hiermee een rechtszaak voorkomen omdat de drankjes mogelijk kankerverwekkend benzeen bevatten.

Het in frisdranken veel gebruikte conserveringsmiddel natriumbenzoaat (E211) kan onder bepaalde omstandigheden (zoals hitte of licht) reageren met ascorbinezuur (vitamine C) of citroenzuur. Het wordt dan afgebroken om benzeen te vormen. Benzeen is een bekend carcinogeen.

Lang bekend
Volgens Foodproductiondaily weten de Amerikaanse frisdrankenindustrie en voedselveiligheidsfunctionarissen al 15 jaar van deze reactie, maar worden de gevonden hoeveelheden niet als risico gezien voor de voedselveiligheid.

Bedenkingen tegen de aanwezigheid van benzeen in frisdranken werden vorig jaar openbaar na onderzoek van Beveragedaily en Amerikaans advocaat Ross Getman.

Coca-Cola, die de beschuldiging nog steeds ontkent, zegt in het schikkingsdocument dat de ingrediëntensamenstelling van zowel Vault Zero als Fanta Pineapple in september al zijn veranderd. In ruil voor de schikking werden de claims nu ingetrokken.

PepsiCo
Het concern volgt andere frisdrankconcerns die eveneens de receptuur van hun frisdranken veranderd hebben. Concurrent PepsiCo is nog steeds in afwachting van een gerelateerde rechtszaak.

Coca-Cola geeft nu aan dat het geen Vault Zero en Fanta Pineapple meer verkoopt met zowel natriumbenzoaat als ascorbinezuur erin. Bovendien zullen mensen die zowel benzeen als een van de producten intikken, naar een speciale melding op de Coca-Cola website worden geleid.

Tijdens onafhankelijke testen en onderzoeken van de Food and Drug Administration (FDA) en voedselveiligheidsinstanties werd vorig jaar nog steeds benzeen aangetroffen in enkele frisdranken. Ook hier was de hoogte niet gevaarlijk maar toch werd wel aangeraden de receptuur te veranderen.

Eieren
Nu ook Coca-Cola eieren voor zijn geld koos, zal de discussie waarom de combinatie van deze ingrediënten nog steeds gebruikt wordt, weer oplaaien.

De frisdrankenindustrie stelt dat natriumbenzoaat tevens goedkoop en effectief bacteriën doodt en dat dit opweegt tegen verwaarloosbare risico’s op het ontstaan van benzeen.

Lees ook:
Benzeen: producenten in VS treffen schikking (30 augustus 2006) 

Benzeenophef  'storm in een glas fris' (4 april 2006)

VWA: Europees onderzoek naar benzeen in frisdrank (9 maart 2006)

Zie ook:
E-nummers overzicht