Code of Conduct van COV aangescherpt

slachthuis_bron: Pixabay

Foto: Pixabay

De Code of Conduct van de COV is aangescherpt met extra waarborgen voor dierenwelzijn. Op de jaarlijkse openbare ledenvergadering heeft voorzitter Laurens Hoedemaker de aangescherpte afspraken aangeboden aan Hugo van Kasteel, Directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn bij het Ministerie van Landbouw (LNV).

De naleving van wet- en regelgeving rond het welzijn van slachtdieren ligt bij COV-leden al zeer hoog, zo blijkt uit de periodieke Naleefmonitor van de NVWA, die permanent toezicht houdt op deze en andere bedrijfsprocessen. Nederland behoort tot de wereldtop in het waarborgen dat de dieren correct worden behandeld. Om te bevorderen dat ook die laatste paar procent uit de statistieken verdwijnt, en incidenten waar mogelijk nog kunnen worden voorkomen, is de Code verder aangescherpt.

COV Gedragscode 

De COV Gedragsdode voorziet in jaarlijkse training van slachterijmedewerkers en rapportages. Met intensieve cameramonitoring, die verder gaat dan de EU-richtlijnen, blijft het aantal incidenten tot een absoluut minimum beperkt. Aanvullend wordt hard gewerkt om Artificial Intelligence in te zetten bij de beoordeling van camerabeelden.

De Code schrijft voor dat slachterijmedewerkers, die werken met levende dieren, meer bij elkaar over de vloer komen om ervaringen uit te wisselen. Medewerkers, die zorgen voor het lossen van de dieren, krijgen jaarlijks bijscholing en worden uitgedaagd om zelf verbeteringen voor te stellen.

Dierenwelzijn

Daarnaast beoordelen externe specialisten de borging van het dierenwelzijn per bedrijf en komen, indien nodig, met aanbevelingen voor verdere verbetering. Deze specialisten voldoen aan COV normen en worden door de COV geregistreerd. Tot slot wordt er jaarlijks met gedefinieerde KPI’s gerapporteerd over de werking, de naleving en de resultaten van de Code.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Consument betaalt minder voor vleesvervangers dan voor vlees

Consument betaalt minder voor vleesvervangers dan voor vlees

Door de inflatie en hoge grondstofprijzen betalen consumenten nu meer voor vlees dan voor vleesvervangers. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die supermarktonderzoeker Questionmark in opdracht van ProVeg op een rij heeft gezet.

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable produceert varkens- en rundvlees op basis van één dierlijke cel. 20 juli presenteerde de kweekvleesproducent de eerste beelden van een worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees. Meatable verwacht dit product in 2025 op de markt te kunnen brengen.

NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

Tijdens het Offerfeest constateerden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie geen illegale slachterijen of ernstige overtredingen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Het bleef bij paar geringe overtredingen zoals ontbrekende I&R registraties.