Collectief CIRCUP zoekt manier om wegwerpbekers écht te recyclen

Cups met Circup logo

Om tot een betere inzameling en recycling van koffiebekers te komen, starten brandowners Selecta, McDonald's en NS Stations samen met Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) het platform CIRCUP.

In theorie is de wegwerpbeker recyclebaar, maar in de praktijk verloopt het proces moeizaam. Jaarlijks komt zo'n 20.000 ton aan papierlaminaat-bekers op de Nederlandse markt. Eenmaal bij het afval wordt naar schatting ruim 90% van de bekers verbrand, aldus het persbericht van KIDV.

CIRCUP, wat staat voor Circulaire Inzameling en Recycling van papieren Cups en overige Papierlaminaatverpakkingen, gaat op zoek naar een manier waarop de bekers daadwerkelijk kunnen worden recycled. De oprichting van het platform vloeit voort uit een recent onderzoek van KIDV naar de inzameling, sortering en recycling van koffiebekers. Het kennisinstituut bracht in kaart wat de mogelijke recyclingroutes en toepassingsmogelijkheden voor papieren drinkbekers zijn. De hoofdconclusie van dit onderzoek was dat de vezels van gebruikte papieren drinkbekers als grondstof kunnen worden gebruikt om nieuwe producten te maken, zoals hygiënepapier en karton. Een belangrijke voorwaarde hiervoor zijn homogene en schone stromen, net zoals volume en continuïteit.

Selecta, McDonald’s en NS Stations willen samen met het KIDV de resultaten en impact van het onderzoek borgen én collectief vervolgacties oppakken, zoals verder onderzoek in de keten uitvoeren. De initiators verzorgen zelf de financiering hiervan.

Enkele acties die op de agenda van CIRCUP staan:

  • Verhoging van de kwaliteit van de bekers die bij recyclers worden aangeboden. Het is van belang dat de bekers ‘schoon’ zijn, zonder vervuiling zoals theezakjes, plastics en etensresten.
  • Zorgdragen voor homogeniteit in de toegepaste vezeltypes (bruin vs. wit vezel) en de coating.
  • Onderzoek naar de hoogwaardigheid van mogelijke toepassingen zoals hygiënepapier, (golf)kartontoepassingen of bouwmaterialen en de milieu-impact hiervan.
  • Onderzoek naar mogelijke verwerking en toepassingen van overige papierlaminaatverpakkingen, zoals drankpakken, in bedrijfsrestafval van bedrijven en instellingen.

Recyclingbedrijf Renewi heeft zich als eerste partner aangesloten. CIRCUP roept andere bedrijven die in grote hoeveelheden papieren wegwerpbekers afzetten op om zich ook bij het collectief aan te sluiten. 

Meer informatie over CIRCUP, actiepunten en de mogelijkheid om aan te sluiten vind je via de website van CIRCUP.

Lees ook
KIDV lanceert Sustainable Packaging Support Tool

KIDV lanceert Sustainable Packaging Support Tool

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft een step-by-step online tool gemaakt die kan helpen als je een duurzame verpakking ontwikkelt.

Keuzeproces duurzame voedselverpakkingen in kaart gebracht

Keuzeproces duurzame voedselverpakkingen in kaart gebracht

In het samenwerkingsproject ‘Goed Verpakt’ gaat een groep van kennisinstituten en bedrijven gedurende twee jaar het keuzeproces onderzoeken waar bedrijven doorheen gaan als ze overstappen naar duurzame product-verpakkingsopties.

KIDV en KVK starten innovatief verpakken-uitdaging

KIDV en KVK starten innovatief verpakken-uitdaging

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en Kamer van Koophandel (KVK) starten de Business Challenge Innovatief Verpakken. Deelnemers dienen een verpakkingschallenge vanuit een bedrijf in, waarna ze in contact kunnen komen met partijen die oplossingen bieden.