Colombia wil extra invoerbelasting voor Europese friet

french-fries-779292_1280

De regering van Colombia overweegt extra belastingen te heffen op de import van ingevroren aardappelproducten uit Nederland, België en Duitsland. Die worden volgens een comité dat de maatregel aanbeveelt voor ‘dumpprijzen’ op de Colombiaanse markt gebracht.

Volgens de regering is de kwestie uitgebreid onderzocht en hebben de lage prijzen waarmee Europese friet de Colombiaanse markt overspoeld negatieve gevolgen voor de lokale aardappelsector. Volgens de Colombiaanse minister van landbouw zal zo’n 75 procent van de import van ingevroren aardappelproducten worden geraakt door de extra heffingen. Daarmee wil de regering Colombiaanse aardappeltelers beschermen tegen de in hun ogen oneerlijke concurrentie uit Europa.

Dumping?

Of er inderdaad sprake is van ‘dumping’ zoals de Colombiaanse overheid beweert, is nog maar de vraag. Het ligt voor de hand dat de kostprijs van Europese aardappel- en frietproducenten simpelweg lager ligt dan die van Colombiaanse fabrikanten, door betere kennis en de grotere productieschaal.

Lees ook
Tekorten door de coronapandemie

Tekorten door de coronapandemie

”Waar gaat dit heen”, schoot in maart 2021 door me heen, toen de rust weer enigszins terugkeerde op de werkvloer. Ja, we zaten nog midden in de derde golf, maar de eerste beloftes van de heropening van horeca waren al uitgesproken.

Helft Oranje Handelsmissiefonds-winnaars thuis in voeding

Helft Oranje Handelsmissiefonds-winnaars thuis in voeding

Vijf van de tien winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds 2020 behoren tot de food-sector. De bedrijven - Theha, Holie Foods, Fruitfunk, Fairtrade Original en Biochem Products - krijgen een jaar lang ondersteuning bij het realiseren van hun exportambities.

China staat weer export varkensvlees toe

China staat weer export varkensvlees toe

Slachterij Westfort mag weer varkensvlees exporteren naar China, meldt Pigbusiness. De schorsingen van Nederlandse slachterijen staan op de agenda van een Chinese delegatie aan Nederland later dit jaar.