Colombia wil extra invoerbelasting voor Europese friet

french-fries-779292_1280

De regering van Colombia overweegt extra belastingen te heffen op de import van ingevroren aardappelproducten uit Nederland, België en Duitsland. Die worden volgens een comité dat de maatregel aanbeveelt voor ‘dumpprijzen’ op de Colombiaanse markt gebracht.

Volgens de regering is de kwestie uitgebreid onderzocht en hebben de lage prijzen waarmee Europese friet de Colombiaanse markt overspoeld negatieve gevolgen voor de lokale aardappelsector. Volgens de Colombiaanse minister van landbouw zal zo’n 75 procent van de import van ingevroren aardappelproducten worden geraakt door de extra heffingen. Daarmee wil de regering Colombiaanse aardappeltelers beschermen tegen de in hun ogen oneerlijke concurrentie uit Europa.

Dumping?

Of er inderdaad sprake is van ‘dumping’ zoals de Colombiaanse overheid beweert, is nog maar de vraag. Het ligt voor de hand dat de kostprijs van Europese aardappel- en frietproducenten simpelweg lager ligt dan die van Colombiaanse fabrikanten, door betere kennis en de grotere productieschaal.

Lees ook
China staat weer export varkensvlees toe

China staat weer export varkensvlees toe

Slachterij Westfort mag weer varkensvlees exporteren naar China, meldt Pigbusiness. De schorsingen van Nederlandse slachterijen staan op de agenda van een Chinese delegatie aan Nederland later dit jaar.

Hamstergedrag van overheden kan voedselcrisis veroorzaken

Hamstergedrag van overheden kan voedselcrisis veroorzaken

Niet alleen consumenten doen paniekaankopen; ook enkele overheden zijn voedsel aan het hamsteren. Een klein aantal overheden heeft voedselexporten verboden en legt extra voorraden aan in reactie op de corona-pandemie, meldt Bloomberg. Zo houden Kazachstan en Vietnam de export van verschillende voedselproducten tijdelijk tegen en legt China grotere voorraden...

Coronavirus zorgt voor tekort aan koelcontainers

Coronavirus zorgt voor tekort aan koelcontainers

Nederlandse foodbedrijven kunnen flink last krijgen van een gebrek aan koelcontainers, zo stelt ABN Amro. Zakelijke klanten van de bank geven aan dat het steeds lastiger wordt om deze containers te huren. De oorzaak ligt bij het stilvallen van logistieke ketens door de Chinese maatregelen tegen het coronavirus. Voor de uitbraak van het coronavirus...