Mensen & bedrijven
french-fries-779292_1280

De regering van Colombia overweegt extra belastingen te heffen op de import van ingevroren aardappelproducten uit Nederland, België en Duitsland. Die worden volgens een comité dat de maatregel aanbeveelt voor ‘dumpprijzen’ op de Colombiaanse markt gebracht.

Volgens de regering is de kwestie uitgebreid onderzocht en hebben de lage prijzen waarmee Europese friet de Colombiaanse markt overspoeld negatieve gevolgen voor de lokale aardappelsector. Volgens de Colombiaanse minister van landbouw zal zo’n 75 procent van de import van ingevroren aardappelproducten worden geraakt door de extra heffingen. Daarmee wil de regering Colombiaanse aardappeltelers beschermen tegen de in hun ogen oneerlijke concurrentie uit Europa.

Dumping?

Of er inderdaad sprake is van ‘dumping’ zoals de Colombiaanse overheid beweert, is nog maar de vraag. Het ligt voor de hand dat de kostprijs van Europese aardappel- en frietproducenten simpelweg lager ligt dan die van Colombiaanse fabrikanten, door betere kennis en de grotere productieschaal.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *