Colombiaanse palmolie is beter voor klimaat en natuur

palmolie-pixabay

Palmolie heeft een imagoprobleem, aangezien de grondstof (terecht) in verband wordt gebracht met ontbossing in Zuidoost-Azië. Toch hoeft palmolie niet schadelijk te zijn voor het milieu, zeggen wetenschappers van het Zwitserse Laboratory of Ecological Systems.

Onderzoeker Carlos Quezada keek met zijn collega’s naar palmolieplantages in Colombia die 56 jaar geleden zijn aangelegd op in onbruik geraakte weilanden. Zij onderzochten wat op de lange termijn het effect was qua uitstoot, grondkwaliteit en biodiversiteit. Hoewel er bij het aanleggen van plantages veel koolstof vrijkomt, bleek dat de oliepalmen per hectare meer koolstof vasthouden dan de ongebruikte weidegrond deed. Op de lange termijn is de hoeveelheid koolstof die het ecosysteem opslaat onveranderd ten opzichte van weidegrond.

De kwaliteit van de bodem bleef eveneens onveranderd. Bij het vervangen van de palmen, die ongeveer 25 tot 30 jaar meegaan, blijven de wortels achter in de grond die daar ontbinden en daar in diepere grondlagen voor nieuwe nutriënten zorgen. Omdat de plantages op grasland waren aangelegd, in een gebied waar nooit regenwoud heeft gestaan, is het verlies aan biodiversiteit ook minimaal.

Duurzame palmolie

Moeten bedrijven hun palmolie voortaan dus in Colombia gaan halen? Dat zou het makkelijker maken om een duurzaamheidsclaim op je product te zetten, maar een oplossing voor het probleem is het niet. Een hogere druk op de Colombiaanse palmolieproductie zou net zo goed voor meer ontbossing zorgen. Een grotere vraag vanuit het westen zou bovendien de levering van Colombiaanse palmolie aan nabije landen kunnen verminderen, die op hun beurt de olie weer uit Azië gaan halen. Quezada en zijn collega’s benadrukken vooral dat het niet de palmolie zelf is die schadelijk is; het is de enorme vraag naar de grondstof die tot ontbossing leidt.

Lees ook
Brood met quinoa en zeewier bij Bakker van Vessem

Brood met quinoa en zeewier bij Bakker van Vessem

Bakker Jos Huijbregts van Bakker van Vessem deed tijdens een reis door de provincie Zeeland inspiratie op voor een nieuw brood. Hiervoor gebruikt hij uitsluitend lokale producten, namelijk tarwe, quinoa en zeewier, en een klein beetje zout.

'Palmolievrij' rukt op in Nederland

'Palmolievrij' rukt op in Nederland

Vrij plotseling ligt er een nieuw margarinemerk in de winkel: The Flower Farm. De margarine is volledig vrij van palmolie, een ingrediënt dat alom gebruikt wordt maar in verband is gebracht met ontbossing. Nu kan de consument orang-oetan-vriendelijk zijn boterham smeren, maar het is de vraag of het product wel echt duurzamer is. Palmolie kreeg...

Nederland grootste importeur van cacaobonen ter wereld

Nederland grootste importeur van cacaobonen ter wereld

Nederland is de grootste importeur van cacaobonen in de wereld. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. In 2018 importeerde Nederland 1,1 miljard kg cacaobonen. In tien jaar tijd is die hoeveelheid verdubbeld; in 2008 importeerde Nederland 0,56 miljard kg.   Ongeveer de helft van de cacaobonen die Nederland importeert komt uit Ivoorkust. Ook...