Colruyt kiest voor herbruikbare zakjes voor groente en fruit

Polyester groente fruit zakje

Retailer Colruyt Group gaat zijn plastic zakjes voor groente en fruit voor eenmalig gebruik vervangen voor herbruikbare zakjes. Deze duurzame zakjes moeten door de klant worden aangekocht en kunnen tot wel 100 keer worden hergebruikt.

De nieuwe doorzichtige AGF zakjes zijn gemaakt van 100% polyester en wegen slechts 37 gram per stuk. Bij het afrekenen wordt het gewicht van het zakje verrekend, zodat de klant alleen voor het nettogewicht van zijn of haar product betaalt. Voor 0,55 euro per stuk kunnen klanten een herbruikbaar zakje kopen om hun groente en fruit in te stoppen, en deze kan dan zeker honderd keer gebruikt worden. De zakjes kunnen tot wel vier kilogram aan product dragen en kunnen worden afgespoeld of gewassen.

Duurzaam verpakken

De Colruyt Group verwacht dat er met deze aanpak jaarlijks 150 miljoen minder plastic zakjes worden gebruikt. Wanneer een polyester zakje minstens 9 keer wordt hergebruikt is het ook duurzamer dan een papieren zak voor eenmalig gebruik.

Alle (biobased) plastic groente en fruit zakjes verdwijnen op den duur uit de Colruyt Group winkels. Bij de winkelketen Bio-Planet en 21 pilotwinkels worden vanaf 19 juni alleen nog maar herbruikbare zakjes aangeboden. Later in het jaar volgt de rest van de winkels uit de Colruyt Group.

Albert Heijn

Vorig jaar kwam supermarktketen Albert Heijn met een soortgelijk herbruikbaar zakje voor groente en fruit. Het is onbekend hoe succesvol dit initiatief is geweest. In verschillende Albert Heijn-locaties zijn de duurzame zakjes weer weggehaald.

Lees ook
NRC legt illegale stromen plastic verpakkingen bloot

NRC legt illegale stromen plastic verpakkingen bloot

Een onderzoekcollectief van de NRC en Lighthouse Reports laat zien dat verpakkingen van Nederlands voedsel illegaal naar Turkije geëxporteerd wordt. Het onderzoek benoemt verpakkingen van drop, bier, geraspte kaas en verpakkingen van oliebollen.

Duurzaamheid zet de toon op hybride Empack

Duurzaamheid zet de toon op hybride Empack

Vanwege de coronacrisis was de verpakkingsbeurs Empack dit jaar voor het eerst hybride. Naast een eendaagse fysieke beurs was er de driedaagse digitale variant. Verduurzaming van plastic verpakkingen vormde de rode draad bij de beurspresentaties.  “Stilzitten was geen optie voor ons”, aldus Rowdy van Nieuwenhuizen van beursorganisator...

Plastic: vloek én zegen

Plastic: vloek én zegen

  Plastic: vloek én zegen André Heeres is chemicus en lector biobased chemie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Hij houdt zich bezig met plastic en biogrondstoffen, zoals hooi. Zo zoekt hij naar biobased alternatieven voor bijvoorbeeld PET en kijkt hij naar de mogelijkheden om plastics te recyclen en upcyclen. Hij pleit voor hoogwaardiger...