Retailer Colruyt Group gaat zijn plastic zakjes voor groente en fruit voor eenmalig gebruik vervangen voor herbruikbare zakjes. Deze duurzame zakjes moeten door de klant worden aangekocht en kunnen tot wel 100 keer worden hergebruikt.

De nieuwe doorzichtige AGF zakjes zijn gemaakt van 100% polyester en wegen slechts 37 gram per stuk. Bij het afrekenen wordt het gewicht van het zakje verrekend, zodat de klant alleen voor het nettogewicht van zijn of haar product betaalt. Voor 0,55 euro per stuk kunnen klanten een herbruikbaar zakje kopen om hun groente en fruit in te stoppen, en deze kan dan zeker honderd keer gebruikt worden. De zakjes kunnen tot wel vier kilogram aan product dragen en kunnen worden afgespoeld of gewassen.

Duurzaam verpakken

De Colruyt Group verwacht dat er met deze aanpak jaarlijks 150 miljoen minder plastic zakjes worden gebruikt. Wanneer een polyester zakje minstens 9 keer wordt hergebruikt is het ook duurzamer dan een papieren zak voor eenmalig gebruik.

Alle (biobased) plastic groente en fruit zakjes verdwijnen op den duur uit de Colruyt Group winkels. Bij de winkelketen Bio-Planet en 21 pilotwinkels worden vanaf 19 juni alleen nog maar herbruikbare zakjes aangeboden. Later in het jaar volgt de rest van de winkels uit de Colruyt Group.

Albert Heijn

Vorig jaar kwam supermarktketen Albert Heijn met een soortgelijk herbruikbaar zakje voor groente en fruit. Het is onbekend hoe succesvol dit initiatief is geweest. In verschillende Albert Heijn-locaties zijn de duurzame zakjes weer weggehaald.

Altijd op de hoogte blijven?