Combinatie suiker, koolzuur en cafeïne maakt frisdrank verslavend

frisdrank-pixabay

Frisdrank is ontworpen om verslavend te zijn, meent Gary Wenk, afdelingsdirecteur neuroscience aan de Ohio State University. Volgens hem kiezen producenten voor 'precies de juiste hoeveelheid zoetstof, cafeïne en koolzuur'. Wenk schreef ‘Your Brain on Food’ en zet zijn theorie over Cola uiteen tegenover CNN.

In een blikje Coca-Cola zit 39 gram suiker, oftewel 10 theelepels. Dat is meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Wenk: 'Deze suikers werken op het beloningssysteem in de hersenen. Die geven een dosis dopamine af en daar worden we gelukkig van. Maar zo snel als dit effect komt, is het ook weer weg. Dan willen je hersenen hetzelfde rondje opnieuw.'

Ook in het geval van cafeïne vragen je hersenen om meer. Je kunt er zelfs een beetje afhankelijk van raken. Wanneer je je lichaam een keer geen cafeïne geeft, kun je hoofdpijn krijgen en kun je je slecht concentreren.

Tot slot heeft de koolzuur in frisdrank een belangrijke rol in de verslaving. Wenk: 'Als je je colaatje een dag op het aanrecht laat staan voordat je het gaat drinken, hoeveel zou je er dan van genieten? Koolzuur maakt iedere drank verslavender.'

Bron: Foodlog, 30/10/2019

Lees ook
29% minder suiker in Britse frisdrank in vier jaar tijd

29% minder suiker in Britse frisdrank in vier jaar tijd

De hoeveelheid suiker in Britse frisdrank is tussen 2015 en 2018 met 29% gedaald. Ook is de verkoop van frisdrank met meer dan 5% suiker met de helft gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Oxford University. De enorme daling is volgens de onderzoekers deels te wijten aan de Britse suikeraccijns op frisdranken. Groot-Brittannië kampt met een zorgwekkende...

Chocopasta voor baby’s wint Gouden Windei 2019

Chocopasta voor baby’s wint Gouden Windei 2019

Ook dit jaar maakte Foodwatch weer een aantal partijen ongelukkig met Gouden Windei-verkiezing voor het meest misleidende product. Dit jaar werd chocopasta voor baby’s van De Kleine Keuken door het publiek als meest misleidend ervaren. ‘Vanaf 8 maanden’ staat er groot op de pot biologische chocopasta van De Kleine Keuken. De talloze...

Diëtisten worden beïnvloed door voedselindustrie, zegt Foodwatch

Diëtisten worden beïnvloed door voedselindustrie, zegt Foodwatch

Diëtisten worden beïnvloed door de ongezonde voedingsindustrie, zo concluderen Foodwatch en het consumentenprogramma Radar. Aanleiding zijn de door de industrie georganiseerde en gefinancierde congressen en symposia waarvoor diëtisten ‘studiepunten’ krijgen als ze die bezoeken. De banden tussen de industrie en de diëtistenvereniging...