Combinatie suiker, koolzuur en cafeïne maakt frisdrank verslavend

frisdrank-pixabay

Frisdrank is ontworpen om verslavend te zijn, meent Gary Wenk, afdelingsdirecteur neuroscience aan de Ohio State University. Volgens hem kiezen producenten voor 'precies de juiste hoeveelheid zoetstof, cafeïne en koolzuur'. Wenk schreef ‘Your Brain on Food’ en zet zijn theorie over Cola uiteen tegenover CNN.

In een blikje Coca-Cola zit 39 gram suiker, oftewel 10 theelepels. Dat is meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Wenk: 'Deze suikers werken op het beloningssysteem in de hersenen. Die geven een dosis dopamine af en daar worden we gelukkig van. Maar zo snel als dit effect komt, is het ook weer weg. Dan willen je hersenen hetzelfde rondje opnieuw.'

Ook in het geval van cafeïne vragen je hersenen om meer. Je kunt er zelfs een beetje afhankelijk van raken. Wanneer je je lichaam een keer geen cafeïne geeft, kun je hoofdpijn krijgen en kun je je slecht concentreren.

Tot slot heeft de koolzuur in frisdrank een belangrijke rol in de verslaving. Wenk: 'Als je je colaatje een dag op het aanrecht laat staan voordat je het gaat drinken, hoeveel zou je er dan van genieten? Koolzuur maakt iedere drank verslavender.'

Bron: Foodlog, 30/10/2019

Lees ook
Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.

Fructose: slechter dan 5 jaar geleden

Fructose: slechter dan 5 jaar geleden

Fructose is een van de meest besproken en onderzochte stoffen in de dagelijkse voeding. Het zoete bestanddeel van gewone suiker heeft al heel lang de schijn tegen, maar had altijd de wetenschappers mee. ‘Hoe is het nu met dat onderzoek gesteld?’ vraagt een lezer. Nou, het ziet er nu een stuk slechter uit voor fructose dan vijf jaar geleden.

Herformuleren suikerreductie: WUR ontwikkelde nieuwe tool

Herformuleren suikerreductie: WUR ontwikkelde nieuwe tool

In 2014 ondertekenden de rijksoverheid en enkele organisaties het Akkoord Verbetering Productsamenstelling met als doel minder zout, suiker en verzadigd vet in levensmiddelen. In de producten waarover destijds afspraken zijn gemaakt, is dit aandeel ook daadwerkelijk gedaald.