Consortium eiwitrijke voeding start

consortium tapas

Nizo food research, FrieslandCampina, Ruitenberg Ingredients en Sonac gaan samen eiwitrijke voedingsmiddelen ontwikkelen. Dit doen ze in een consortium met de naam TAPAS. Ze spelen hiermee in op de wereldwijd toegenomen vraag naar eiwitrijke producten.

Dat meldt Nizo food research. Eiwitten zijn volgens het consortium cruciaal in een gezond en evenwichtig dieet. Bovendien hebben specifieke groepen consumenten, zoals ouderen, patiënten en sporters, behoefte aan producten met een hoog gehalte aan eiwitten.

In deze behoefte kan worden voorzien met een goede combinatie van plantaardige en dierlijke eiwitten en door beter en efficiënter gebruik te maken van de beschikbare eiwitten. TAPAS gaat hiervoor innovatieve oplossingen bieden.

Kennis en expertise

De vier brengen kennis en expertise vanuit verschillende kanten. Nizo heeft kennis van eiwitten en de interacties tussen producten en processen. FrieslandCampina brengt zuiveldeskundigheid in, Ruitenberg voegt kennis in op het gebied van plantaardige eiwitten voor de vegetarische industrie en Sonac biedt expertise in functionele eiwitten uit dierlijke bijproducten voor de vleesindustrie.

De vier verwachten in een consortium de ontwikkeling van nieuwe producten op dit vlak te kunnen  versnellen en ze zo sneller op de markt te kunnen brengen. Ze zetelen of hebben in ieder geval vestigingen in Gelderland en Overijssel.

Financieel ondersteund

Het TAPAS-consortium wordt financieel ondersteund door Operationeel Programma Oost-Nederland. Dit is een gezamenlijk programma van de provincies Overijssel en Gelderland, de stedelijke netwerken Zwolle, Kampen, Apeldoorn, Deventer, Zutphen en Arnhem-Nijmegen, en de regionale netwerken in Twente en de Regio De Vallei. Het programma omvat activiteiten die mede worden gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Lees ook:

Lees ook
Winst Frieslandcampina krijgt knauw door coronapandemie

Winst Frieslandcampina krijgt knauw door coronapandemie

De omzet bleef dit half jaar nagenoeg gelijk, maar de winst daalde met 37,2%. Als gevolg van de voorspelde recessie volgende jaren, verwacht FrieslandCampina de bedrijfsvoering te veranderen en de productiviteit te verhogen.

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Drooggevroren aardbeipoeder zou wel eens het ei van Columbus kunnen zijn voor ijsfabrikanten. Onderzoekers van de Agricultural Research Service (ARS), het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw, ontdekten dat drooggevroren fruitpoeders de structuur en smaak van ijs verbeteren. Simpel gezegd: het ijs smelt niet en blijft beter...

Zuivelprijs zal flink dalen door coronacrisis

Zuivelprijs zal flink dalen door coronacrisis

Melkveehouders krijgen het zwaar te verduren door de Covid-19-pandemie, waarschuwen economen van Rabobank. De bank verwacht dat de zuivelketen tot ver in 2021 geraakt zal worden door de crisis. Vooral de export zal flink lager uitvallen. Het gaat nu nog goed met zuivelbedrijven. Hamstergedrag van consumenten heeft voor een piek gezorgd in de vraag...