Consortium ontwikkelt 3D-printer voor gepersonaliseerde voeding

3d

Beeld: Opt Lasers via Unsplash

Een flexibel voedselproductiesysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van onder andere 3D-printen. Dat is waar het samenwerkingsproject Imagine om draait. De technologie kan uitkomst bieden voor bijvoorbeeld COPD-patiënten en defensie. 

Imagine is een consortium tussen Wageningen University & Research (WUR), TNO, diverse voedingsbedrijven en het ministerie van Defensie. De komende drie jaar werken de partijen aan een printer met toebehoren die gepersonaliseerde recepten kan verwerken in een smaakvol product. De machine zal bovendien in de praktijk worden getest.

Imagine komt voort uit een voortraject met Defensie. Martijn Noort van Food & Biobased Research (WUR), legt het uit in een artikel van Resource: “In dat traject zijn allerlei gebruikscases bedacht, waar het 3D printen van voedsel van toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld vers voedsel produceren in een onderzeeër, waar de ruimte beperkt is. Of waar een snack aan moet voldoen om een JSF-piloot scherp te houden.”

Van alle concepten is er één uitgewerkt tot en met de receptuur voor een product, aldus Noort. De ontwikkelaars zoeken daarbij de uitersten op qua samenstelling van koolhydraten, eiwitten en vetten, om te ontdekken onder welke omstandigheden het recept nog printbaar en lekker is. “Daar is zelfs al een eerste consumentenstudie mee gedaan.”

Daarnaast onderzoeken de ontwikkelaars de mogelijkheden van gepersonaliseerde 3D-geprinte voeding binnen een revalidatieprogramma voor mensen met COPD. Zowel zij als mensen van Defensie zullen deel uitmaken van een fieldlab-studie, waarbij gedurende een jaar real-world data worden verzameld.  

Aan Imagine werken mee: WUR, TNO, Defensie, de GEA Group, Solipharma, Tate & Lyle en General Mills. Imagine is ontwikkeld binnen het Digital Food Processing Initiative van WUR, TNO en TU/e.

Bron: WUR

Nieuwsgierig geworden naar 3D-geprinte voeding? Tijdens Food Technology op 1 en 2 december in de Brabanthallen in Den Bosch is er volop aandacht voor. Lees hier alles over de lezing van Gastronology-initiatiefnemer Peter Nieuwkerk

Meer nieuws over innovatie en technologie op het gebied van voeding? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van EVMI.

Lees ook
Afgekeurde bananen geschikt als grondstof voor bioafbreekbare plastics

Afgekeurde bananen geschikt als grondstof voor bioafbreekbare plastics

Reststromen van de bananenteelt zijn uitstekend geschikt als grondstof voor biologisch afbreekbare plastics. Dit concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research. Het gaat om 15 tot 20 procent van de totale bananenproductie in Colombia.

‘Makkelijk’ eten zorgt voor overeten

‘Makkelijk’ eten zorgt voor overeten

Hoe kan slimme technologie bijdragen aan gezonder eten? In het Wageningse voedingslab zijn ze dat aan het onderzoeken. Met behulp van sensoren, scanners, speciale camera’s en Artificiële Intelligentie (AI) wordt data verzameld over wat en hoe men eet.

Kleur (be)kennen

Kleur (be)kennen

In de voedingsmiddelenindustrie kun je tegenwoordig ook prima 3D-geprinte onderdelen inzetten. De materialen zijn gecertificeerd en de ontwerpvrijheid en flexibiliteit van de seriegrootte zijn enorm. Gratis complexiteit, zeggen we wel. De verschillende printtechnieken kristalliseren zich uit naar nauwkeurigheid en stevigheid. Geprinte onderdelen doen...